Co to asi je?

Uhodnete, co je na obrázku?  
a) pivo
b) limonáda
c) kvas


Kdo uhodl za c), má pravdu. 

Na pohled ne úplně vábná PETka obsahuje osvěžující tekutinu hezké jantarové barvy. Ze všeho, co jsem dosud ochutnala, nejvíc připomíná jablečný mošt nebo kombuchu. A protože jsem důsledná, otevřela jsem wikipedii a zjistila, že je to nápoj veskrze příznivý hlavně pro dietářky, tak předávám poznatky touto cestou dál a děkuji za dobrý tip.

Citace z https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvas
  • Kvas je fermentovaný, pěnivý mírně alkoholický nápoj s výraznou přírodní chutí a aroma žitného chleba, neobsahuje syntetické látky určené k aromatizaci ani barviva. Technologie zpracovaní obilí vyvinutá již na počátku 20. století umožňuje zachovat vitaminy E a B, minerály a další biologicky aktivní látky.
  • Kvas je možné pít nejen k uhašení žízně, ale může být použit k detoxikaci organismu[zdroj?]. Jeho účinek na organismus je obdobný jako u kefíru. Reguluje činnost zažívacího traktu a zabraňuje množení škodlivých bakterií[zdroj?]. Má tonizující účinek a příznivě ovlivňuje srdce[zdroj?]. Má pozitivní vliv při boji s obezitou, dnou, revmatismem, arteriosklerózou, kožními nemocemi, furunkulózou, narušením střevní flóry (např. při léčbě antibiotiky), chorobách jater a ledvin[zdroj?].
  • Před užitím se doporučuje chladit nápoj pod +15 °C.
  • Kvas obsahuje vodu, cukr, žitno-ječmenný slad, oxid uhličitý, kyselinu mléčnou, citronovou, askorbovou (vitamín C), vápník, hořčík, vitamíny B1, B2, B6, B12, E.
  • Průměrné výživové hodnoty na 100 ml jsou: Tuky – 0g, sacharidy – 8,3g, bílkoviny – 0,1g, energetická hodnota 34 kcal (142 kJ) 
Na závěr malé doporučení - všeho pomálu, možná by větší množství nemuselo být zas až tak neškodné.

Prohledat tento blog

Archiv blogu