Čokoládová kolečka (či jaký tvar chcete)

Letos máme nový druh cukroví a manžel řekl, že ho nesmí nikdo jíst, jenom ON!

Je podobný jako cukroví z lineckého těsta, ale kakaové. Potřebujeme: 240 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 ks žloutek (oproti původnímu receptu dávám celé vejce), lžičku kakaa. Z uvedeného vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli v ledničce odpočinout.

Naplnila jsem krémem ušlehaným z 1/8 kg másla, asi 60 g cukru, lžíce nutely a přidáním asi lžíce rumu. Slepené tvary jsem namočila v tužší čokoládové polevě a to mi vytvořilo tvar, jako by navrchu byla mušle, tak jsem již nijak nenazdobila.

Co to asi je?

Uhodnete, co je na obrázku?  
a) pivo
b) limonáda
c) kvas


Kdo uhodl za c), má pravdu. 

Na pohled ne úplně vábná PETka obsahuje osvěžující tekutinu hezké jantarové barvy. Ze všeho, co jsem dosud ochutnala, nejvíc připomíná jablečný mošt nebo kombuchu. A protože jsem důsledná, otevřela jsem wikipedii a zjistila, že je to nápoj veskrze příznivý hlavně pro dietářky, tak předávám poznatky touto cestou dál a děkuji za dobrý tip.

Citace z https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvas
  • Kvas je fermentovaný, pěnivý mírně alkoholický nápoj s výraznou přírodní chutí a aroma žitného chleba, neobsahuje syntetické látky určené k aromatizaci ani barviva. Technologie zpracovaní obilí vyvinutá již na počátku 20. století umožňuje zachovat vitaminy E a B, minerály a další biologicky aktivní látky.
  • Kvas je možné pít nejen k uhašení žízně, ale může být použit k detoxikaci organismu[zdroj?]. Jeho účinek na organismus je obdobný jako u kefíru. Reguluje činnost zažívacího traktu a zabraňuje množení škodlivých bakterií[zdroj?]. Má tonizující účinek a příznivě ovlivňuje srdce[zdroj?]. Má pozitivní vliv při boji s obezitou, dnou, revmatismem, arteriosklerózou, kožními nemocemi, furunkulózou, narušením střevní flóry (např. při léčbě antibiotiky), chorobách jater a ledvin[zdroj?].
  • Před užitím se doporučuje chladit nápoj pod +15 °C.
  • Kvas obsahuje vodu, cukr, žitno-ječmenný slad, oxid uhličitý, kyselinu mléčnou, citronovou, askorbovou (vitamín C), vápník, hořčík, vitamíny B1, B2, B6, B12, E.
  • Průměrné výživové hodnoty na 100 ml jsou: Tuky – 0g, sacharidy – 8,3g, bílkoviny – 0,1g, energetická hodnota 34 kcal (142 kJ) 
Na závěr malé doporučení - všeho pomálu, možná by větší množství nemuselo být zas až tak neškodné.

Slané košíčky podruhé

Příprava těsta:
300 g hladké mouky, 2 špetky soli, 1 vejce a 150 g hery zpracujeme stejné jako sladké linecké těsto. Pak necháme nejméně 2 hodiny uležet v ledničce.
Z této dávky upečeme cca 30 slaných košíčků, efektní je, když kousek těsta namočíme před vtěsnáním do formičky do chia semínek. V troubě upečeme na 180 stupňů do zlatava a necháme vystydnout.
Na náplň si připravíme tvaroh rozředěný 2 lžícemi mléka, osolíme, přidáme lžičku koření nebo bylinky a česnek. Na košíčky zdobíme pytlem nebo lžičkou, sýrové chlebíčky dozdobíme dílky cammembertu, nastrouhanou mrkví a cibulkou, salámové ozdobíme kolečkem salámu, dílkem rajčete a vějířkem okurky.




Pečenáče z makrel

Na podzim míváme obvykle zásoby ryb a tak si dopřáváme všelijaké pochoutky. Míváme dosti makrel, proto tento recept volím právě z nich, ale daly by se využít i jiné ryby.
Nejprve si uvařím lák jako na okurky, obvykle volím Deko, na kterém je recept - 0,5 l octa, 1,75 l vody, 25 kostek cukru nebo sladidlo a 1 sáček Deka. Uvedu do varu a vypnu.
Makrely si nakrájím na kousky, obalím v hladké mouce smíchané se solí a kořením na ryby či na grilování. Osmažím na pánvi a kousky vyndávám na papírovou utěrku. Mezitím si stíhám nakrájet cibuli, na 2 skleničky asi dvě cibule (modrá nebo fialová). Kromě zmíněných ingrediencí budu potřebovat ještě bobkový list. Lák si zcedím, aby v něm nebyly kuličky hořčice nebo to nechám, jak to je, záleží na chuti.
Když mám všechny suroviny připravené, vezmu sklenice a prokládám vrstvy. Vrstva ryb, vrstva cibule, vrstva ryb ..... sem tam bobkový list. Když je sklenice plná vrstvami zaliji horkým lákem. Důležitý proces je pak nechat ryby uležet, nejméně 14 dní. Samozřejmě v chladničce.



Slávky


Dostala jsem slávky a tak jsem si mohla poprvé vyzkoušet, co s nimi.

U moře je mám ráda, ale tady? Zapochybovala jsem o svém umění a začala hledat recept na internetu.
Slávky jsem dala pod tekoucí vodu pěkně proprat, většinou byly krásně zavřené, přebrala jsem asi dvě, o kterých se dalo pochybovat a ty přišly vyhodit. Ostatní čekaly pod tekoucí vodičkou na konec svého života.

V hrnci jsem osmažila nakrájenou cibulku, nechala jsem ji jen tak zesklovatět, přidala sůl, celý pepř a nové koření, bobkový list, rozdrcený česnek, zalila sklenicí bílého vína a zředila vodou, abych dosáhla aspoň nějakého množství vývaru, ve kterém by se daly slávky uvařit. Dělala jsem to poprvé, takže pro příště si budu pamatovat radu, že víno je lepší kyselejší a česneku raději víc. Abych vylepšila chuť, přidala jsem nakrájenou petržel a když se to vařilo, po částech jsem vhazovala uzavřené mušle. Ty se cca po 3 - 5 minutách rozevřely a připomněly středomořskou pochoutku, kterou znám tak dobře z dovolených. Asi 2 mušle byly poškozené, ty jsem bez milosti vyhodila a dvě zůstaly zavřené, tak také. A ty ostatní čekal nemilosrdný osud za vydatného pokapání citrónem a přikusování pěkně vypečené bagetky. Nakonec to zas tak těžké nebylo a stálo to i za námahu.




Hummus

Cizrna asi půl sáčku, pasta tahini 4 lžičky, sůl, koření podle chuti, 2 stroužky česneku, olivový olej, voda. Podle chutí lze přidat i citrónovou šťávu nebo bylinky.

Cizrnu uvaříme ve slané vodě, poté rozmixujeme dohladka a přidáme ostatní přísady. Hummus lze využít jako pomazánku, přílohu nebo samostatné jídlo. Je to výborné výživné jídlo.


Prohledat tento blog

Archiv blogu