Lístek do kina


Kráčeli spolu městem ruku v ruce do kina zahnat nudu. Kdy spolu byli ve společnosti naposled už si ani nepamatovala. Každodenní kolotoč. Z domova do práce a večer zase zpátky. Den za dnem ubíhá jako voda, bez zastavení, bez oddychu. Jeden jako druhý. 
„Podívej, ve výloze už mají vánoční výzdobu,“ řekl a ona se otočila. Uviděla pár hezkých kousků, které jí zaujaly, ale k čemu nové kousky? Doma už má plné skříně. Musím spíš vyhazovat, řekla si. Šli dál. Míjeli kolemjdoucí. Úplně beze slova. Jen lístky někde v kapse čekaly, až je uvaděčka odtrhne. 
„Nemáš chuť na zmrzlinu?“ zeptal se a odpovědí bylo jenom zakroucení hlavou.
„Co je ti? Máš nějakou blbou náladu? Nechce se ti tam? Proč jsi mi to neřekla? Nemuseli jsme chodit dneska do kina. Mohla sis klidně lehnout do postýlky, uvařil bych něco k večeři.“ 
Mlčela, jen zamítavě zakroutila hlavou. „Já se na ten film docela těším. Dlouho jsme nikde nebyli.“ 
„Ale řekla bys mi, kdyby se ti nechtělo? Nechci, abys chodila jen kvůli mě, chci, abys byla veselá, aby ti se mnou bylo dobře. Chceš koupit něco k jídlu? Chceš kytku? Chceš něco k pití? Chceš si chvíli sednout?“ 
Zastavila se. „Nechci. Nepotřebuju pořád rozmazlovat, jsem úplně v pohodě. Jediné, co mi chybí ke štěstí je klid a úplně normální chlap, co se věčně neptá!“   

PS: Některé ženy zkrátka neví, co chtějí a nedají pokoj, dokud to nedostanou

Jelenní kýta se švestkovou omáčkou




Jelení kýtu (asi 1 kg) odblaníme a prošpikujeme. Vložíme do pekáčku, osolíme a přidáme na kostičky nakrájený špek (celkem asi 60 g, cibuli, rozmarýn, šalvěj a větvičku tymiánu. Podlijeme bílým vínem (suchým) a dáme péci do trouby asi na 180 stupňů. Asi po hodině je třeba zkontrolovat a když je maso napůl pečené, přidáme švestková povidla. Já jsem při vaření použila něco jako švestkovou marmeládu vyrobenou doma, zhruba skleničku od výživy. Maso se dále peklo až skoro doměkka, poté bylo vyňato z pekáče ven a nakrájeno na plátky. Výpek jsem rozmixovala a přidala 2 lžíce mouky. Maso jsem vložila zpět do pekáče a vše nechala ještě asi 30 minut péci. Na závěr přišla do omáčky sůl na dochucení a trochu slivovice, aby pečeně měla říz.
K takto upečené kýtě by se nejlépe hodil knedlík, šťouchaný brambor, ale hodily by se i hranolky a rýže. 
.


Prohledat tento blog

Archiv blogu