Ačkoli ho zrovna nevyhledávám, asi dělám chybu. Dočetla jsem se, že avokádo je jednou ze zázračných potravin, které bychom měli zařazovat do jídelníčku. Proč? Obsahuje tuky vysoké biologické hodnoty, které prý snižují cholesterol. Je nejbohatším zdrojem vitaminu E, který podporuje reprodukční orgány, je to antioxidant, chrání před stárnutím i rakovinou. Avokádo je mimořádně bohaté na proteiny a esenciální aminokyseliny. Dále obsahuje vitamin B6 a v celé rostlinné říši má nejvyšší obsah železa. Kromě toho obsahuje i 5% vlákniny a proto je vysoce ceněným druhem ovoce.
Ananas obsahuje vitamíny A, B2, niacin, vitamin C, je zdrojem vápníku, železa, fosforu a draslíku, a ačkoli není tak výživný jako avokádo, je chutným ovocem bohatým na obsah vody. Obsahuje enzym bromelin, který odbourává bílkoviny a napomáhá trávení. Má lečivé účinky, šetří slinivku, odvodňuje, pomáhá při střevních poruchách a průjmech i při slunečním úžehu, odstraňuje tzv. stařecké skrvrhy a dokonce prý rozpouští krevní sraženiny, je tedy vhodný pro osoby s náchylností k trombózám a infarktům.
Šťáva a plody aronie se doporučují při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a při gastritidách. Posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje rychlost proudění krve a veškeré výrobky z plodů jeřábu černoplodého prý projevují aktivitu při zpevňování kapilár. Pomáhají vyrovnávat procesy vzruchu a útlumu a tím vyrovnávají emoční nerovnováhu. Problém je, že plody nelze koupit, tak je třeba buď vyhledat vhodný strom nebo si ho pořídit do svojí zahrádky. Plody se sklízí až na podzim, proto se na léto hodí mít v zahrádce jiné zásoby.
Angrešt je ovoce všem mimo město dobře známé, někdy se dá sice koupit i v supermarketu, ale ten zážitek, když se člověk projde bosý po trávě a cestou si utrhne pár zralých sladkých kuliček, je možná ještě léčivější, než samotné plody. Přesto jejich vliv není zanedbatelný, obsahují vlákninu, cenné kyseliny, vitamíny C, E a B a mnoho minerálních látek, za zmínku stojí například křemík, dobrý pro pojivové tkáně. Radím ho však jíst zásadně se slupkou, která obsahuje nenasycené mastné kyseliny prospěšné srdci a dělá dobře zažívacímu traktu.
Abychom tu stravu neflákali, měli bychom zařadit i zdravé maso. Třeba ančovičky neboli sardel obecnou. Ty asi není třeba představovat, jsou oblíbené na chuťovky, dají se koupit naložené jako řezy nebo očka, většinou v oleji. A jak motivaci písmene „A“ vhodně zkombinovat? Třeba takhle:
Jednohubky s ančovičkami, ananasem a avokádem
Jako podklad se nakrájí celozrnné rohlíky na kolečka. Přidá se vrstva pěny našlehané z pomazánkového másla a sardelové pasty (s pastou to nepřehnat a při šlehání přidat lžičku horké vody, pomůže konzistenci nadlehčit). Pěna se může nastříkat zdobícím sáčkem, lépe to vypadá. Navrh se střídavě přidá sardelové očko, kostka ananasu nebo kousek avokáda.