Domácí sulc


U nás doma bylo vždycky plno, návštěvy k nám rády chodily. Babička dbala vždycky na to, aby každý dostal ochutnat nějakou dobrotu. Představa, že by někdo poseděl jen u kávy, byla nemyslitelná. Každý musel být pohoštěn. Čas od času dělávala domácí sulc, který jsme pak snědli do posledního kousku, protože se dá podávat pořád. Já ho ráda jenom tak, někdo si rád přidá ocet s cibulkou, ale to už nechám na vás.
Na přípravu domácího sulce podle mojí babičky budeme potřebovat 3 vepřové nožičky, vepřové koleno nebo kousek libovějšího vepřového masa. Množství obvykle odhadnu podle velikosti papiňáku. Pak stačí maso jen omýt, osolit, přidat nové koření a celý pepř a všechno uvařit do měkka. Když je maso uvařené, vyjmeme ho z hrnce ven a odložíme do mísy. Vývar ochutnáme a dochutíme octem, aby byl jemně nakyslý.
Nožičky postupně obereme a kůži nakrájíme na malé kousky, stejně jako vepřové maso, vrátíme zpátky do vývaru a pořádně zamícháme. Nakonec vše vylijeme do pekáčku nebo jiné vhodné formy a necháme vystydnout. Kdo chce, může přidat trochu barevné zeleniny, nejlépe konzervované, například hrášek nebo okurku, nebo může formu vyložit vejcem, bylinkami, či si vyhrát s jinou ozdobou, pokud má sulc sloužit jako slavnostní pohoštění. V takovém případě pak doporučuji jako první vrstvu do formy dát průhlednou želatinu.

Prohledat tento blog

Archiv blogu