Poznání

Zdá se, že léto znamená hlavně letní lásky. To spojení se nabízí. Léto a láska jdou dobře dohromady. 
Láska je spojována s mládím, ale takové zjednodušení by byla hrubá chyba, protože dobrodružství s letní láskou se dá zažít úplně v každém věku. Láska má mnoho podob a nabízí různé situace. Je to taková bonboniéra, záleží na tom, jaký bonbón si vybereme. Někdy se můžeme do maléru dostat docela rychle, ale můžeme si za to nejspíš sami.
Žila, byla jedna Renata a byla úplně normální manželka a matka, která se tak trochu občas utrhla ze řetězu, aby si život zpestřila. S rodinou bydlela ve zlaté kleci, kde byla pořád zavřená a musela ji udržovat v pořádku. Mláďata jí zobala z ruky, stejně jako ona jim, o všechny se starala jako ta pravá kvočna, průšvihy rodiny řešila s přehledem a ukryla je pod křídly, o každou radost se spravedlivě rozdělila s přáteli a tak ji měli všichni rádi.
Zvenku by se zdálo, že byla převelice šťastná, jenomže zdání trochu klamalo. Byla šťastná, opak nebyl pravdou, ale jak by se to dalo vyjádřit přesněji? Prostě toužila ještě po trošce svého osobního štěstíčka, o které by se nemusela dělit s rodinou, chtěla mít svá malá tajemství a připadat si atraktivní. Za tím účelem se občas otáčela po mužích, a protože na svůj věk vůbec nevypadala, využila vlastní atraktivity a flirtovala hlavně s mladšími. Líbili se jí svalovci s vypracovaným tělem a tak si jednoho našla pro zábavu ve fitness centru, kam občas chodila. Vídali se od té doby dvakrát měsíčně k oboustranné spokojenosti.
Vztahy Renatě báječně fungovaly na všech stranách, proplouvala každým dnem a časem začala zase pociťovat nudu, přestože měla spoustu štěstí, o které se mohla podělit, i spoustu štěstí, o které se dělit nemohla, ale všechno jí to bylo málo, protože to zevšednělo a postrádala vzrušení.
Renatin manžel Zbyněk byl úspěšný podnikatel ve stavebnictví, jako manažer trávil v práci spoustu času a pak musel na společenské akce, zkrátka měl hlavu plnou práce a o Renatě moc nepřemýšlel. Dopřával jí pohodlí, spoustu volného času, nijak ji neomezoval, prostředků jí dával dost, takže byl spokojený, že je usměvavá, že ji může zabezpečit i koupit různé dárečky. Žádné stížnosti z její strany neposlouchal, byl šťastný, že je šťastná a staral se o sebe. Jednou přišel domů z práce s informací, že v červnu pojede na delší služební cestu a oznámil to jako fakt.
Renata fakt přijala, jenomže ji napadla taková myšlenka, že by mohla tuto situaci využít a vyrazit si se svalovcem z fitka na dovolenou. Manžel bude na druhé straně zeměkoule, to se musí využít. Peněz měla dost, s milencem se domluvila, objednala si z nabídky „na poslední chvíli“ zájezd k moři a čekala na svůj vysněný den D. Těšila se, jaká nová dobrodružství s ním zažije a se svým plánem se svěřila kamarádce.
„Víš to jenom ty. Kdyby to prasklo, bude malér, jenomže mám být pořád sama doma a čekat zbytečně? Čas letí, chci si užít života. Budu ti psát pravidelně SMS.“
Kamarádka přislíbila zalévání květin a vybírání schránky, aby bylo všechno v pořádku, byla pojistkou pro případ, že by plán z nějakého důvodu mohl zkrachovat. Jediné, co bylo třeba vyřešit, byl návrat z letiště, protože manžel měl přijet domů o den dřív. Renata mu tedy alibisticky svěřila svůj záměr odjet na dovolenou a tak se jí logicky nabídl, že ji potom domů přiveze. Cítila to jako malou komplikaci a doufala, že se to vyřeší. Svalovec Ruda o manželovi věděl, o vážný vztah nestál, tak to musí pochopit.
Když odjela, od druhého dne začaly kamarádce Lídě chodit pravidelně SMS.
24.6. UZ BYDLIME. VSECHNO SUPER.
25.6. JE TADY KRASNE, VŮBEC SE NETESIM DOMU.
26.6. NIKDY JSEM NEVERILA TOMU, JAK MOC ZBYNKA MILUJU. JESTE JSEM NA NEJ NIKDY NEMYSLELA VIC NEZ TED. ZACINA SE MI PO NEM STYSKAT.
27.6. JESTE PET DNI, ASI ZESILIM.
28.6. CO JSEM SI TO, KRAVA, VYMYSLELA? DNESKA JSME JELI NA VYLET A ON ANI NEVZAL MAPU! ZBYNEK BY NIKDY NEJEL NIKAM BEZ MAPY. BLOUDILI JSME A ON SE TOMU SMAL, JEZDILI JSME AUTEM SEM A TAM, BYLO TO K ZESILENI.
29.6. NIKDY NEUDELAM NIC ZA ZBYNKOVYMI ZADY. TOHLE JE TREST!
30.6. BOZE ODPUST, JA CHCI ZPATKY SVÉHO MANZELA!
1.7. NASTESTI UZ ZÍTRA BUDU DOMA S NIM, NIKDY JSEM NEBYLA TAK STASTNA, JAKO TED!
Po dobrodružné dovolené, kde Renata neřešila prozrazení in flagranti, ale úplně jiné problémy, které jí daly nový pohled na život, se vrátila. Jakmile letadlo přistálo, oddechla si a v odbavovací hale se nápadně rychle odpojila od svého milence. Spěšně odfoukla vlnku zpocených vlasů a zvědavě nakukovala, kde asi tak stojí její manžel. Překvapivě se znenadání vynořil těsně vedle a vzal jí zavazadla.
„Tohle byl nejdelší týden mého života,“ svěřila se hned po uvítacím polibku.
„A jak ses vlastně měla?“
„Budu ti to doma vyprávět, už nikdy nepojedu nikam bez tebe, víš, jak se mi tam hrozně stýskalo?“
Nadechla se a začala vyprávět jeden zážitek za druhým. Zbyněk ji pořádně neposlouchal, byl zamyšlen do svých problémů, nesnažil se ji ani přerušit a ona ochotně povídala a povídala, protože se jí zdálo, že napjatě poslouchá. Pochopila, že je to její poklad, který každá nemá a že trpělivé poslouchání není u mužů standardem. Jsou i tací, kteří ženu přerušují a nedbají jejích starostlivých rad. To ovšem nebyl Zbyňkův případ. Líčila mu jednotlivě každý den poměrně dopodrobna, jenom si dávala bedlivý pozor, vynechala několik nedůležitých detailů a mírně pozměnila obsazení rolí svého scénáře.
Po této letní epizodě došla Renata poznání, že každá liška svůj ohon chválí, když husa za moře zaletí, přiletíc přec husou zůstává a každého jednou štěstí navštíví, jen každý neví, co jeho štěstím je. Prostě happy end…

Prohledat tento blog

Archiv blogu