V šatně

Podala šatnářce lístek s číslem a čekala, až jí vydá věci. Dělávala to jednou za měsíc s železnou pravidelností. Přijela obvykle dopoledne, uložila věci a navečer si je přišla vyzvednout, aby se mohla vrátit zase domů. Bylo jí něco kolem čtyřiceti let, vypadala šťastně a spokojeně.
„Máte utržené poutko,“ usmála se šatnářka, když jí podávala kabát. „Přišiju vám ho, sedněte si na chvilku,“ ukázala na nedalekou židli. Plavovláska vzala židli a se sotva znatelným úsměvem ji přisunula blíž, aby nepřekážela u vchodu a přitom si mohla se šatnářkou povídat. Chvíli bez řeči pozorovala, jak navléká nit a vytahuje nůžky. Dělalo jí dobře, že se o ní někdo stará a přitom nemusí. Nebyla to kdovíjaká služba, ale potěšilo ji to. Šatnářka chvíli hledala směr, kterým proudí více světla, aby na svou práci viděla. A pak potichu přišívala.
„Ani jsem si nevšimla, že je utržené,“ začala plavovláska. „Člověk se pořád honí, nesleduje takové maličkosti. Jsem od rána do večera v práci. Víte, bydlím docela daleko, až v severních Čechách. Manžel by se zbláznil, kdyby věděl, kde jsem a co tu dělám. Myslí si, že tu mám příbuzné a pokaždé mu udělá radost, když se vrátím a přivezu něco na přilepšenou. Má slušné zaměstnání, ale jeho plat nám nestačí. Musím sama taky pracovat, obě děti máme na studiích a všechno se platí hodně draze. Bydlí na internátech. Pokaždé se vrátí domů nafasovat jídlo a hlavně peníze, aby měly za co žít. Musí přece za něco žít a s manželem chceme, aby měli lepší život, než my, aby z nich něco bylo. Jsou oba tak talentovaní, mám dceru a syna. Mám z nich velkou radost.“
Šatnářka došívá poutko a snaží se zapošít nit, aby se nevyvlékla.
„Víte,“ plavovláska pokračuje: „jste první, komu to říkám. Ani nevím proč, ale vám věřím. Jezdím si sem přivydělat na privát. Prodávám se za peníze, abych všechno utáhla.“ Sklopila oči a jako by se jí ulevilo. Šatnářka se mírně usmála, pokývala hlavou a podala jí kabát. Pak se podívaly jedna druhé do očí a vyměnily si krátký pozdrav. Obě věděly, že další slova jsou zbytečná.

Prohledat tento blog

Archiv blogu