Z čínské kuchyně


Mezi moje oblíbené kuchyně patří čínská. Má vyvážené chutě pro harmonizaci organismu a vybrat si může každý. Ze všeho nejradši mám kachnu v jakékoli podobě, osmažené nudle, jídla z tofu ... Vlastně kromě vysloveně smažených pokrmů mohu všechno. Ale lahůdkou jsou plněné taštičky a knedlíky, které se však v nabídce restaurace moc nevyskytují, tak si je dělám sama podle chuti. Naplním si jimi mrazák a pak už jen vařím podle potřeby.
Poměr surovin na těsto: 1 kg hladké mouky a 600 ml vlažné vody. Zadělávám v míse a rukou propracuji pěkně do hladka. Těsto se na stěny mísy nesmí lepit a nakonec je z něho krásná hladká bílá koule, s kterou se výborně pracuje. Z hotového těsta se dají dělat kouzla. Například pirožky nebo šaumaj (na obrázku), plněné závitky, které se pak smaží, plněná placka, mušle do polévky a jiné dobroty. Vyzkoušela jsem leccos, ale nejraději dělám pirožky plněné masem.
Náplň: Mletý bůček nebo vepřové plecko, předem upečené, se nasype do pánve, kde jsme předtím osmažili na oleji cibuli. Využít můžete i masové zbytky, pokud nějaké máte. Přidá se koření – trochu pepře, vegeta, mletý zázvor, s ním však opatrně. Vše smícháte. Pro zpestření můžete přidat i najemno nakrájený pórek nebo zelí. Kromě masa se dají pirožky plnit třeba sýrem nebo špenátovou nádivkou, popřípadě zeleninovou směsí podušenou na pánvi.
Hotové pirožky zavaří v nesolené vodě, když vyplavou nahoru, jsou hotové ke konzumaci. Kdo chce, může vyzkoušet vaření v páře. Pirožky se naskládají do síta, které předtím vyložíme listy salátu nebo zelí a trochu omastíme. Pak se vaří v páře asi 15 minut a podávají s omáčkou připravenou ze sójové omáčky, vody a octa v poměru 1:1:0,5. Podle chuti se přidá i lisovaný česnek. Sama je mám ráda i se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte, určitě si tento pokrm oblíbíte.

Prohledat tento blog

Archiv blogu