Sýrová mňamka



V kuchyni jsem vyzkoušela mnoho, ale dlouho jsem si netroufla vyzkoušet sýrovou roládu. Až mi jedna kamarádka poradila, jak to dělá a nezkazí. Teorii jsem zvládala skvěle, ale strach je strach, jenomže od dob mých studií naštěstí uplynulo něco vody a mezitím vynalezli mikrovlnku. Takže si mohu sýrovou roládu udělat kdykoli mám chuť.
Na sýrovou roládu potřebujeme:
Vál nebo větší prkénko, váleček a veškeré suroviny se musí připravit dopředu, protože pak se pracuje rychle. Vál a váleček asi problém nebude, horší to bude s náplní. Zde je několik tipů na vhodné pomazánky již dříve uvedené zde Pak už stačí přidat nasekané bylinky do mističky, kousek měkkého salámu nebo kousky papriky či zeleného salátu. A samozřejmě sýr, v tomto případě plátkový, počet sáčků podle toho, kolik rolád chcete mít. Nejsou velké, z každé se nakrájí asi 10 centimetrových plátků, takže radši sýra víc.
Vše si připravte k ruce, vezměte sýr tak, jak je a vložte do mikrovlnky. Nastavte na jednu minutu a mezitím navlhčete vodou vál i váleček. Praktické je pracovat blízko dřezu, voda je důležitá. Jakmile se sýr v troubě roztaví, sáček obvykle praskne a pak se rychle vyndá, vylije na vál a začne se válečkem rozvalovat na co největší placku. V tomto stavu je sýr krásně tvárný, ale začíná pomalu tuhnout, jenomže my se nedáme a válíme, pokud možno do čtverce. Jakmile je vyváleno, můžeme začít zdobit bylinkami, pomazánkami a doprostřed dáme nějakou mňamku pro barvičku nebo kousíčky salámu.
Pro úplnost musím dodat, že se mi neosvědčily plátky uzeniny, či tvrdá zelenina, protože se pak roláda špatně krájí. Obvykle se z ní dělají plátky a pak to nedělá dobrotu. Je proto lepší přísady vyzkoušet nebo udělat barevnou pomazánku, popřípadě posypat sýr bylinkami a tím udělat barevnou vrstvičku.
Když máte hotovo, můžete jen zabalit do alobalu a nechat ztuhnout v ledničce. Pak se dá použít na studenou mísu nebo třeba na obložené chlebíčky, kdy se položí dva plátky rolády na potřenou veku a položí se srpeček rajčátka. Vypadá to velmi efektně.

Prohledat tento blog

Archiv blogu