Pokud se zamyslím nad potravinami od písmene D, napadá mě akorát dýně. Před léty jsem si ji oblíbila pro její všestranné využití, které se u mne smrsklo do nejoblíbenějších receptů na dýňovou polévku a omáčku. Vypadá sice neforemně, ale pro naše zdraví je dobře použitelná. Obsahuje mnoho vitamínů, jako C, B1 a B2, betakaroten, kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu, hodně minerálů, jako měď, železo, hořčík a draslík. Tyto vitamíny a minerály posilují imunitní systém, napomáhají správné činnosti srdce, uklidňují nervy, snižují hladinu tuků v krvi,regenerují buňky a pomáhají při dně, ateroskleróze a revmatismu. Dýně obsahuje velmi málo sodíku a hodně draslíku, pomáhá snižovat krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin.V ledvinách působí jako slabé diuretikum.
A co si od písmene D dáme dál?
Například droždí. To se nám hodí právě v zimním období, kdy je potřeba doplnit vitaminy B. Droždí je bohatým zdrojem bílkovin, volných aminokyselin, vitamínů skupiny B, stopových prvků (jako je železo a jód), enzymů, minerálních (vápník, fosfor, hořčík, draslík, chrom a sodík) a dalších látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu, a zároveň látek, které většina z nás nepřijímá v dostatečném množství. Aby vám chutnalo, vyzkoušejte ho ve formě pomazánky
Dobromysl – oregano poslouží dobře v kuchyni i jako léčivka. Pomáhá proti kašli a při bolestech v krku, má protizánětlivé účinky, zlepšuje zažívání tím, že zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě vnitřních infekcí a střevních potížích. Kladně působí na psychiku, je účinný při migrénách. Používá se do koupelí a v obkladech.
Právě v zimním období se hodí také divizna, která má krásné květy. Rostlina divizny vůbec působí tak majestátně, že bych nikdy neměla odvahu ji vytrhnout. Proč také? Je krásná a pomáhá na nemoci dýchacích cest, kašel, bronchitidu a při astmatu. Potkáte-li diviznu, nasušte si ji, do čaje smíchejte s dobromyslem a máte skvělého pomocníka na chřipku.
V zájmu zachování zdraví je však důležité udržovat v kondici celé tělo a tomu svědčí vydatné jídlo, po němž se budeme cítit jako v ráji. Abychom maličko zhřešili a dali si něco zvláštního, vezmeme kus divočáka. Ten se nám do receptu od písmene D hodí bezvadně. Četla jsem spoustu receptů na zvěřinu a nakonec vymyslela vlastní univerzální, který se hodí právě i na divočáka. Pokaždé se olizujeme. Je to jenom o trpělivosti, občasném ochutnávání a odvaze postavit se pořádnému kanci.
Na oleji nebo na sádle či na špeku (podle chuti) zpěním více cibule. Nechám ji ztmavnout, ale ne připálit, jakmile začne hnědnout, přidám na kostičky nakrájené odblaněné maso. Osolím, přidám ještě na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu – celer, petržel a mrkev – a začínám čarovat s bylinkami a kořením. Bobkový list, nové koření, tymián, celý pepř, jalovec nebo provensálské koření (právě s dobromyslem), rozmarýn a šalvěj anebo všechno dohromady. Chutě se krásně propojí. Maso se dusí poměrně dlouho za občasného podlévání vývarem (z pokrájených kousků a blan) a červeným vínem. V průběhu dušení se ještě může přidat podle chuti šťáva z citrónu a džem – nejlépe sladký šípkový nebo brusinkový. Po změknutí masa nechám šťávu vydusit, zasypu trošku moukou a potom přidám tolik vývaru a vína, abych měla dost šťávy – omáčky. Nic nemixuji, zelenina hodně změkne, částečně to zahustí.
Divočák snese hodně koření, má výraznou chuť, ale když se ragú povede, tak to stojí za to. K němu doporučuji přidat domácí knedlíček s droždí, dobré víno a dobrou náladu. Na závěr už jenom přeji dobrou chuť.