Kulajda a kyselo



Recepty na dvě oblíbené polévky, jak je vařím já a vařívala maminka i babička. Jsou zdánlivě stejné, ale přece odlišné. Obě chutnají a zasytí. Tak schválně, která u vás vyhraje?
Kulajdu vařím tak, že oloupu asi tři brambory, dám je do vody vařit s pokrájenými houbami (čím více, tím lépe), osolím, přidám trochu drceného kmínu, nové koření, bobkový list a podle chuti půlku masoxu (ale nemusí být). Když jsou brambory a houby povařené, zamíchám do smetany hladkou mouku, tím zahustím polévku, nechám povařit a nakonec do polévky vyklepu 2 – 3 vejce. V průběhu vaření polévku trochu osladím a dochutím octem. Pozor! Použití octa do zahuštěné polévky může způsobit sražení smetany. Vyzkoušela jsem, že lepší je dochutit lákem z okurek, případně octem teplým, povařeným krátce ve vodě. Lze okyselit i v průběhu vaření. Když nejsou houby, vařila maminka polévku s koprem, ale obojí nekombinovala.
Kyselo začínám na cibulovém základě, kdy na tuku lehce osmažím cibulku, přidám nakrájenou zeleninu – mrkev, celer, kedlubnu, květák, pórek – prostě co doma najdu a nechám také na tuku chvíli osmahnout. Přidávám sůl, nové koření, bobkový list a samozřejmě nesmí chybět houby. Zaliji vodou, popřípadě vývarem a přidám na kostičky nakrájené brambory. Když se všechno provaří, zakončím to podobným postupem jako u kulajdy, tedy rozmíchám mouku ve smetaně, dochutím cukrem a octem (lákem) a poté, co se mouka provaří, vyklepnu 2 – 3 vejce. Nakonec přidám nakrájený kopr. V této polévce je nezbytný.


Prohledat tento blog

Archiv blogu