Na návštěvě u F. L. Věka

Víkend byl jako vymalovaný, rozhodla jsem se prozkoumat okolí Náchoda a zavítala do Dobrušky. Nedávno reprízovaný seriál F. L. Věk ve mně vzbudil zvědavost, jak asi žil zdejší rodák, který byl předlohou románové postavy.
Skutečný František se jmenoval F. Vladislav Hek. V jeho rodném domě je krásná dobová atmosféra a působí malebně. Některé exponáty vystavené v rámci expozice si skutečně zahrály v seriálu a chcete-li vědět, jak to bylo ve skutečnosti a pak dál, František byl skutečně kupec a byl oblíbeným rodákem. Se svou manželkou měli šest dětí, ale v rodném domě nežili. Jelikož se jim dařilo, měli dům nedaleko na náměstí.
Bohužel, jak už to bývá, člověka někdy potkají osudové rány a těm nebyl ušetřen ani skutečný František, jelikož dům, rozsáhlá knihovna i obchod mu později vyhořely. Prý se zkoušel znovu postavit na nohy, občané Dobrušky mu pomáhali, ale později se přidaly zdravotní potíže, obchody už nešly tak, jak bylo potřeba a na stáří dožil u dcery mimo Dobrušku.
Na fotografiích je vidět zařízení domku, kde žil se svými rodiči, i malý krám, v němž se ale netočilo. Dobruška je hezké místo pro život a kdyby zůstal František v Praze, možná by zapadl mezi davy a dnes už bychom o něm nevěděli.









Prohledat tento blog

Archiv blogu