Přerov nad Labem


Tentokrát vás pozvu na procházku do okresu Nymburk. V jedné hezké malé vesnici si můžete odpočinout, nabažit se krajiny a také se poučit. Nejraději mám období léta. Všechno tu nádherně kvete, ale i v zimě stojí za to sem vyrazit.
Vesnička Přerov nad Labem se nachází v údolí mezi Přerovskou, Semickou a Břístevskou hůrou a naláká vás k procházce po polních cestách mezi lány zlatavé pšenice či zeleniny. Zdejší kraj produkuje hodně zeleniny, je na poli všude v okolí. Kdo má chuť, může si krajinu projet na kole až k rezervaci Hrbáčkovy tůně. Sama jsem si okolí projela, cestou je pořád na co se dívat. Všude je nádherný klid a krajina hraje všemi barvami.
Kdo se do Přerova vydá, rozhodně by neměl zapomenout navštívit zdejší skanzen, který byl založen na začátku minulého století. Nachází se zde staré budovy a exponáty, převezené z jiných koutů České země. Za zmínku rozhodně stojí přerovská rychta s kovárnou z 18. století. Exponáty jsou vystavené v budovách tak, jak sloužily svému účelu za života našich předků. Vejdete-li do domečku, uvidíte hospodyni, která peče buchty v peci na slavnost, na stole vás vítá naaranžované staročeské pohoštění, jinde zase hospodáři pracují. Uvidíte, co museli všechno zvládnout, jaké používali náčiní, dodržovali zvyky, zjistíte, že jejich život nebyl zrovna lehký. Také navštívíte starou školu, kde se topí v kamnech, žáci sedí ve dřevěných lavicích a napjatě poslouchají pana učitele.
V období Vánoc je skanzen vánočně vyzdoben a všude dodržují vánoční tradice. Připadáte si hned jako doma nebo na návštěvě u babičky, která umí krásně přivítat a zahnat negativní myšlenky. Návštěva skanzenu vám nedovolí přemýšlet o současnosti, vtáhne vás svou atmosférou do minulosti a nebude se vám chtít odejít. V létě potěší, zejména kuchaře, procházka po zahradě vyzdobené záhony s nádhernými bylinkami, kterým se tu dobře daří. Navodí hned inspiraci, co se dá v kuchyni všechno využít. Voní tady levandule, rozmarýn, bazalka, libeček, šalvěj, majoránka, .....














Prohledat tento blog

Archiv blogu