Švestkový koláč

Je-li období švestek nebo pokud máte nějaké na mrazáku, upečeme si kynutý švestkový koláč, jako od babičky. Potřebujeme pár švestek, tuk, mouku a cukr na drobenku. Na těsto pak půl kg polohrubé mouky, trochu soli, 250 ml mléka, sušené droždí, 100 g másla, 80 g cukru, 1 vejce.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, sušené droždí, vejce. Přidáme rozpuštěné máslo a ohřáté mléko. Zaděláme těsto, které by mělo být hladké, posypeme moukou a necháme kynout. Mezitím si připravíme drobenku z másla, cukru a mouky (polohrubé). Můžete přidat i špetku skořice, pro vůni. Dále vyloupeme švestky, odpeckujeme.
Po vykynutí rozprostřeme rukou těsto na pomazaný plech, poklademe švestky a posypeme žmolenkou. Vejcem nepotírám, potřela jsem trochu máslem a upekla při 150 stupních v troubě. Koláč je hotový asi za 20 minut (raději si ho však ohlídejte, aby se vám nepřipálil).



Prohledat tento blog

Archiv blogu