Salátové talíře


I když v našich končinách ještě preferujeme guláš, svíčkovou a vepřo-knedlo-zelo, stále větší oblibě se těší zeleninové saláty podávané v restauracích. V létě se čerstvá zelenina hodí k osvěžení i ke zlepšení postavy. Po salátu navíc nebudete usínat, naopak dostanete pořádnou chuť do života. A kdo se nestravuje v restauraci, může si svůj oblíbený salátek připravit sám podle uvedeného návodu. Základem je salát nebo pekingské zelí.
Omyté listy se natrhají a pokladou na dno talíře. Kdo má rád i teplou zeleninu, může přidat na salát teplou vrstvu zeleniny připravené v páře (aby neztratila živiny) nebo namíchat konzervovanou zeleninu podle své chuti. Do základu by neměla být přidána zelenina výrazné chuti (například konzervovaná na kyselo, ale můžete to vyzkoušet), nejlepší je například kořenová zelenina, fazolky, kukuřice. Ze syrových druhů zeleniny se hodí plátky ředkviček, nastrouhaná mrkev, celer, plátky okurek a okolí talíře ozdobte plátky nebo měsíčky rajčátek. Zelenina se dá obměňovat podle chuti. Na talíři vypadaji efektně například růžičky květáku nebo brokolice. Vařená zelenina vydrží v chladničce i několik dní a chutný salát je vykouzlený na požádání.
A na závěr to nejlepší: Základ salátu je připraven, teď můžete vytvořit svůj kulinářský vrchol. Nakonec se přidá přesně to, po čem právě prahne vaše srdce nebo o co požádá váš host. Například marinované kuřecí kousky, grilované maso, obalované řízečky, smažené sýrové kousky z eidamu či z nivy, ryba, konzerva s tuňákem, krabí tyčinky, vařené vejce, balkánský sýr, olivy, osmažená housku na másle – vaší fantazii se meze nekladou a určitě si pochutnáte na všem, co vás napadne.
K pohoštění patří různé dochucovací prostředky – jogurtové omáčky, tatarská omáčka, olivový olej, hořčice (hodí se zejména na tuňáka), citrón, nakrájená cibule. K salátu se výborně hodí i rozpečená bagetka.

Prohledat tento blog

Archiv blogu