Fazole a vepřový špíz

Tentokrát pro milovníky masa i pro ty, co maso zrovna nemusí. Otázkou ovšem je, jestli nepohrdnou i luštěninami.
Dnes uvádím dva recepty z fazolí. Na oba jsou třeba vařené fazole, které je dobré nechat nejdříve namočit, slít vodu, pak uvařit. Z poloviny uděláme jednoduchý fazolový salát, který se jí studený a z druhé poloviny pak mexické fazole.
Na fazolový salát potřebujeme kromě fazolí ještě kousek nakrájené cibule, trochu oleje, pokrájené kyselé okurky a lák, sůl, pepř. Pro vylepšení se může přidat také pokrájený zavináč, ale nemusí. Vše se smíchá v míse a nechá vychladit. Dochutí se lákem z okurek.
Mexické fazole se připraví tak, že na oleji zpěníme cibulku, přidáme uvařené fazole, sůl, pepř, pokrájenou kyselou okurku, 2 stroužky česneku, trochu majoránky a zakápneme protlakem nebo kečupem – podle chuti. Může se nechat také rozdusit rajče. Tím je pokrm hotov a může se jíst jen tak, neboť je výživný, ale dá se využít též jako příloha k plátku uzeného.
A kdo si neumí neděli představit bez masa, může si udělat špízy z pečeného vepřového a to tak, že se libovější bůček pokrájí na kostky. Na špejle se napíchají střídavě s kolečky cibule, papriky nebo rajčat. Podle chuti můžeme přidat i bobkový list. Posype se kořením – na divoko trochou tymiánu, bez bobkového listu třeba kmínem nebo nějakou kořenící směsí a pozvolna se za mírného podlévání vodou vše upeče. Dá se jíst teplé i studené.

Prohledat tento blog

Archiv blogu