Z diskuse pod článkem o hodných holkách mi přišlo, že by bylo dobré upřesnit, jak je to s těmi potvorami a hodnými holkami. Muži totiž nejspíš neznají příručky pro hodné holky, jak se státi potvorami a vidí to úplně jinak. Možná to vidí správně oni a třeba mají tajný instinkt, jak obě mezi sebou rozeznat. Hodnou holku definují různě, jeden ji vidí jako tu, co mu vždycky dá a pak se po prožité noci sbalí a jde vybrečet ke kamarádce, druhý jako tu, co nikdy nedá, třetí jako holku, co ho nepomlouvá a je vidět, že názorů je tolik, kolik je diskutujících. Je to zajímavé porovnat. Jenomže v tom to není.

Potvora je mezi ženami vnímána spíš jako ta, co má docela zdravé sebevědomí a neroztřese se před každým padavkou, aby mu dodávala sebevědomí na úkor svého. Jednoduše se chová tak, aby si nemyslel, že bude stát tam, kam jí postavil on, že bude volat, kdy on si poručí, že mu bude nablízku pokaždé, když bude třeba podržet tašku a plnit mu jeho nesmyslná přání.

Tím nemyslím, že by to potvora dělat nemohla, ale dělá to jen proto, že to sama chce, nikoli, aby měla pocit, že si chlapa udrží. Protože chlap vycítí, že co je moc, toho je příliš a když se té hodné holky nabaží, jednoduše jí vymění za jinou, třeba i potvoru, co s ním trochu zacvičí, aby se s tou hodnou neunudil.

Potvora ho klidně nechá vycukat, když jí píše svoje zamilované SMS a dá mu pocítit, že nemá v hlavě jenom jeho. Klidně přeloží schůzku na jindy, protože má jednoduše jiný program a netrápí se tím, že se tak těšil. Nenechá se ovládat jako školačka, ale má dostatek sebevědomí, aby si prosadila svou a nebo ustoupila na střídačku, ale zásadně ne pokaždé. Tím ho přinutí, aby byl ve střehu, aby znejistěl a trochu se snažil sám. Jediný rozdíl mezi potvorou a hodnou holkou je, podle mě, v dostatku či nedostatku sebevědomí.

Potvora i osudový vztah bere trochu s nadhledem a nehroutí se z případného zrušeného rande. Má i jiné zájmy. A i ta, co vypadá jak Angelina Jolie nemusí mít v hlavě nutně jenom chlapy, jednoduše potřebuje na nákupy, pokecat si s kamarádkou, zajít si na čistě dámský film do kina nebo si odpočinout u kosmetičky. A na tuhle zábavu chlapi vážně zrovna nejsou, ale potvory to šikovně zahalí a hned vypadají tajemně. Pak si muž láme hlavu, co asi dělá, když není zrovna s ním. Ale my nemáme hlavu jenom na představy o sexu, vejde se nám tam opravdu i mnoho jiných věcí.