Jak na krizi

Několik rad do těžkých časů

Ze všech stran vnímám snahy pomoci překonat těžkou situaci v době krize. Rady se nabízí podnikům, domácnostem i jedincům. Začaly se scházet krizové štáby, vycházet krizové seriály a psát i krizové scénáře. Doba je těžká a dopady asi stejné, jako kdybychom lyžovali v plavkách. Nejspíš bychom to odnesli. Ale možná by stačilo se jen včas otužovat...
Pár tipů:
1) Přečtěte si Babičku. Tam je rad hodně a hlavně přijdete na pár dnů na jiné myšlenky. Oddálíte čas, kdy si krizi připustíte k tělu. Čtěte pomalu, v klidu, dejte si k tomu bylinkový čaj a babiččiny rady si zapisujte. Budou se hodit. K večeři si dejte bílou kávu s nalámaným suchým chlebem a jezte to lžící jako polévku. Je to stylové.
2) Dobrá hospodyňka dnes pro pírko neskáče. Pořád hrozí riziko ptačí chřipky a očkování také není zadarmo. Poplatky i doplatky jsou pořád aktuální. Prostředky ušetřené za pírko je nevyváží. Neřku-li, že hrozí pokuta za vstup na cizí pozemek, úraz při přeskakování plotu a další rizika. Takže se spíš vyplatí vyškrtat ze seznamu rady se zvýšenou rizikovostí.
3) Naopak se hodí přidat nějaký ten recept z babiččiných dob. Vybereme ty nejlevnější a sestavíme z nich jídelníček. Namísto rychlých lahůdek oprášíme plotnu a to by bylo, abychom na to nevyzrály!
4) Zvažujeme všechny komerční nabídky, zejména ty, které nabízí pomoc v krizové situaci. Důvěřuj, ale prověřuj! Hodí se i stará pořekadla.
Několik nápadů na levné večeře:
Škubánky – s mákem, se strouhanými oříšky, se strouhaným sýrem, s tvarohem, s máslem
Široké nudle – s nivou a vlašskými ořechy, s houbovým přelivem, s tvarohem a cukrem, s mákem a cukrem, zapečené s čímkoli
Brambory vařené .- sypané nasekaným vejcem a polité máslem, s tvarohem a máslem
Brambory pečené – se solí a paprikou, se solí a česnekem – výborné jako příloha k polévce
Bramborové knedlíky – plněné uzeninou nebo uzeným masem, dušené zelí, smažená cibulka nebo plněné měkkým salámem a sýrem, polité osmaženou strouhankou
Brambory plněné zapečené – uvařené brambory, vydlabané a naplněné náplní ze středů brambor, sýra, bylinek, popř. uzeniny, vše zapečené a polité kysanou smetanou

Prohledat tento blog

Archiv blogu