Žemlovka či zemlbába

Oblíbené jídlo našich babiček, které se dá jíst zatepla i zastudena, jako hlavní jídlo nebo moučník, k snídani, obědu i k večeři.
V naší domácnosti se tak nějak pořád hromadí rohlíky, které nikdo nechce. Obyčejně se koupí čerstvé pečivo a staršího si nikdo nevšimne. Ptáci mají radši zrní, občas mi tedy nezbyde než vymyslet jídlo, kam rohlíky spotřebuji. Ideální na to je například nádivka, kterou máme rádi a pokaždé se po ní zapráší, ale mojí favoritkou je také žemlovka. Připravuji si jí dietně, ale chutná stejně jako nedietní.
Na žemlovku potřebuji pár rohlíků nebo housek, které nakrájím na plátky. Lze využít i toustový chleba či vánočka. Trochu mléka zlehka osladím, protože nemám ráda, když je pokrm přeslazený, někdy dokonce nesladím vůbec a přidám si něco sladšího až do náplně. Dále nastrouhané jablko nebo jiné ovoce, ale ani to nemusí být, pokud se rozhodnete použít tvaroh, jako já.
Měkký tvaroh osladím podle chuti, přidám žloutek, sníh z jednoho bílku, zamíchám vše dohromady a přihodím pár rozinek. Mívám je naložené v rumu, to přidá pokrmu i vůni. Pak se pouze nakrájené rohlíky namočí do mléka a začnou se skládat vrstvy do pekáčku vymazaného tukem. Střídají se vrstvy namočených rohlíků s vrstvami jablek nebo tvarohu. Jablka je třeba osladit a posypat mletou skořicí. Poslední vrstva jsou zase rohlíky, které trochu omastíme a vše zapečeme v troubě dozlatova.
Při vaření můžete použít i fantazii, vyzkoušela jsem například do tvarohu semtam lžičkou přidat trochu nugety a bylo to opravdu dobré. Lepší než tučný a předražený koláček z pekárny. Žemlovka se dá vylepšit ořechy či mandlemi, nazdobit čokoládovou polevou a šlehačkou a rázem si připadáte jako v luxusní restauraci. Tam vám ale žemlovku obvykle nenabídnou.

Prohledat tento blog

Archiv blogu