Řezy Margot a řezy z acydofilního mléka


Pro nás ženy je docela typické mlsat a vyměňovat si mezi sebou recepty. Dělaly jsme to i my s holkama v práci a proto jsme byly krev a mlíko. Co zbylo, to jsme si přinesly na ochutnání a někdy jsme si upekly navzájem jen tak pro radost. Moc nám chutnaly řezy z čokolády Margot, ale pak nastoupila jedna kolegyně, která nabourala náš pomyslný žebříček nejlepších sladkostí, když přinesla ochutnat řezy z acydofilního mléka. Od těch dob jsme se těšily na každé pondělí, až přinese další dávku. Zatím žádný chlap ještě nedocílil toho, abych se těšila po víkendu do práce.

Řezy „Margot“ se připravují ze dvou vajec, jednoho hrnku moučkového cukru, 1 čokolády Margot, 2 hrnků polohrubé mouky, 1 prášku do pečiva, 1 hrnku mléka a 1 ušlehané šlehačky. Vše se smíchá, těsto se nalije do vymazaného a vysypaného plechu (samozřejmě se může vyložit pečícím papírem). Navrch se dává citrónová poleva, která se připravuje z moučkového cukru utřeného s citrónovou šťávou a lžící vody. Kdo si na ni netroufá sám, tak lze koupit i v sáčku.

Buchty a řezy patřící do tzv. hrnečkových receptů, jsou tradičně hodně oblíbené, protože se nemusí hledat váha ani odměrka, stačí hrnek, poměry se lehce odměří a tak se dají upéci i na chatě. Přiznám se, že výše uvedené řezy jsem sice vyzkoušela, ale přišly mi dost sladké, takže jsem si je moc neoblíbila. Mám ráda lehké moučníky, kde cukr vysloveně mezi zuby neskřípe. Ale ženským chutnaly a některá je do svého repertoáru nedělních moučníků zařadila na trvalo. Z dávky to vyjde spíš na menší plech.

Oproti tomu řezy z acydofilního mléka mě zaujaly tím, že základní surovina je veskrze dietní a výsledek má zajímavou lehkou chuť, která se dá trochu přitvrdit vrstvou šlehačky, i když samotná poleva chybějící kalorie v moučníku rychle doplní. Výraznou moc učarovat mojí chuti měl pak hlavně použitý rum.

Řezy se připraví z 1 acydofilního mléka, 2 skleniček cukru, 2 vajec a 1 prášku do pečiva. Přijde tam i lžička sody, 3 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenička oleje a kakao. Suroviny se opět všechny smíchají dohromady a upečou na plechu, stejně jako jindy vytřeného máslem a vysypaném moukou nebo pokrytém pečícím papírem.

Tohle je na obou receptech sympatické, žádné štráchy, rychle do trouby, obojí samozřejmě péci tak na 150 stupňů, ono je totiž pečení na vyšší teploty nezdravé a jakmile se začnou okraje trochu odlupovat nebo je viditelné, že by moučník mohl být již hotový, vyzkouší se propíchnout ho špejlí, aby nebylo těsto uvnitř syrové. Řezy se vyjmou z trouby a přijde na ně poleva připravená ze 6 lžic másla, 100 g moučkového cukru a 3 lžic rumu. Navrch se posypou buď kokosem nebo strouhanými ořechy, či mandlemi.

Na závěr vám dám jednu radu, kterou ovšem sama nedodržuji a proto mám dostatek zkušeností, abych vám to radila. Nejezte to vařící, spálíte si jazyk a pak už pořádně nezjistíte, jaká je to dobrota.

Prohledat tento blog

Archiv blogu