Babiččin letní salát

Na letní salát podle mojí babičky potřebujeme: salátové okurky, rajčata a papriky v přibližně stejném poměru (asi po 200 g), menší cibulku (lepší je zelená, bílá nebo červená), 100 g eidamu, 100 g dobrého měkkého salámu, například šunkového, sůl, mletý pepř, trochu worchesteru (velmi významná ingredience), 2 lžičky hořčice, 100 g bílého jogurtu a 100 g majolky. Pokud máte dobrý jogurt, ne nějakou dietní kyselou hrůzu, tak majolka být nemusí. Ten salát je tak dobrý, že je lepší ušetřit kilojouly za majolku a raději si přidat ještě lžíci. Nevyplatí se ho dělat v malém množství.

Všechno se nakrájí na malé kousky, salám se sýrem se nastrouhají nebo nakrájí na velmi jemné nudličky. Suroviny se smíchají ve větší misce a pak se salát strčí do ledničky a nechá se odležet. Nejradši na něm mám to, že pustí šťávu, sýr i salám krásně změknou a dostane to zvláštní chuť, kterou nemá žádný jiný salát. Podává se jenom s pečivem nebo samotný.
A jako bonus dnes přidám svůj oblíbený salát s tuňákem, jak si ho dělám já: na talíř nakrájím zeleninu podle chuti a v jakémkoli poměru. Základem může být třeba ledový salát, rajčata, okurky a paprika, může se ale přidat jakákoli jiná oblíbená zelenina. Navrch přidám trochu hořčice, vyklopím malou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě a posypu nakrájenou cibulkou. K tomu stačí už jenom pár sucharů a je to. Na oba saláty se hodí vychlazený ležák.

Prohledat tento blog

Archiv blogu