Ukradený čekankový salát

Zajímavý projekt, který občas sleduji na internetu je „Menu domů“. To se očíhne pár dobrých
restaurací, ochutná se vybraná specialita a pak diváci dostanou recept, jak si stejné jídlo udělat za pár šupů doma.

Je to dobrá myšlenka a návod pro ty, co nemají v kuchyni vlastní nápady. Sama to dělám dost podobně, když mi něco někde chutná, chci tomu přijít na kloub a snažím se dobrá jídla vyzkoušet. Experimentuji, protože mi chutná snad všude. Nevýhodou je, že nejsem líná vařit sama pro sebe a tak nemám nikdy nouzi o práci. Je to kolotoč – něco uvařit znamená nejdříve nakoupit suroviny, pak vzít na pomoc nádobí, strávit spoustu času přípravou, ochutnáváním, po jídle zbyde hora nádobí, než se sklidí, tak člověku vytráví a začíná to nanovo.
Kdybych měla předat všechno, co jsem kde ochutnala, tak byste se pořád olizovali. Naštěstí jsem nyní musela své návštěvy restaurací omezit, jinak bych neshodila nic. Někdy se tomu ale člověk nevyhne, ani já a to přichází na řadu salátové menu. Minule jsem hledala oblíbený salát s kuřecími nugetkami, ale meníčko v nedaleké pizzerii doznalo nečekané změny. Vyzkoušela jsem tedy salát s neznámým názvem a čekala, co z toho vyleze. To vám byla dobrota! Tak jsem nápad okamžitě ukradla a zkoušela svou verzi.
Základem mého „ukradeného“ salátu je čekanka. Na talíři byla původně červená i bílá, já jsem sehnala jenom bílou, takže kopie byla jenom slabým odvarem. Nakrájenou omytou čekanku, která má být do zpracování v tmavém prostředí, protože jinak hořkne, jsem dala do misky a přidala tenké plátky jablek i se slupkou a kousky nakrájené nivy. Obojí jsem promíchala a zalila směsí oslazené a osolené vody s vinným octem, spíš sladší než kyselejší. Všechno jsem promíchala a bylo hotovo. Čekanka prý nemá mnoho vitamínů, ale má prý schopnost čistit organismus od cholesterolu, obsahuje vlákninu a vůbec prospívá celému člověku.
Původní salát v restauraci obsahoval samozřejmě jiné složení. Kromě puků červené i bílé barvy ještě nakrájená jablka, kousky jahody, kousky nivy, podobnou zálivku a navrchu pak krásný grilovaný steak z kuřecího stehna, jehož chuť se sice napodobit dá, ale tu už znám. Čekanka s ovocem povýšila salát někam mimo moje chápání, takže od té doby už mě steaky nezajímají. Ať si kdo chce, co chce, říká, že se nemá ovoce se zeleninou míchat, zkuste to!

Prohledat tento blog

Archiv blogu