Energie na zimu - palačinky

Mám ráda tichou mrazivou zimu, kdy za oknem padá sníh, vločky tvoří na parapetu krásnou pokrývku a mráz vykouzlí na okno obrazy. Pohled na ledové rampouchy si sice v Praze obvykle neužiju, ale zato na horách si při něm připadám jak v pohádce o Mrazíkovi. Zachumlané v huňatém svetru někde u kamen mi vůbec nevadí, že padá sníh a mrzne. Je-li voda na čaj, dřevo do kamen a něco na polévku, přežije se ledasco. A na horské chatě to obvykle mají, spíš ještě něco navíc..... třeba palačinky s ovocem, marmeládou, zmrzlinou. Jestli vás to naladilo, můžete si je udělat i vy.

Na palačinky budeme potřebovat: 1 vejce, 250 ml mléka, špetku soli, hladkou mouku, olej. Vejce s mlékem smícháme, osolíme a zaděláme moukou, až vznikne těsto, které se lije (konzistence asi jako hustá omáčka). Pak pomocí naběračky nalíváme na vyhřátou pánev, potřenou olejem a smažíme z obou stran. Palačinka je brzo hotová, snažíme se udělat co nejtenčí a po upečení odložíme na talíř jednu na druhou. Z dávky jich můžeme udělat asi deset (jeden můj kamarád dělá tak tenké, že jich umí dvanáct). Hotové palačinky naplníme tím, na co zrovna máme největší chuť.

Náplně do palačinek: marmeláda, čokoláda, cukr se skořicí, ovoce čerstvé nebo kompotované, zmrzlina. Lze naplnit i slanou náplní, ale k čaji se víc hodí sladká. Dozdobí se šlehačkou či některou oblíbenou polevou, posype moučkovým cukrem a hned zas máte novou energii do zimního počasí.

Prohledat tento blog

Archiv blogu