Jako první mě napadly banány, které draslík a ten má příznivé účinky na hospodaření těla s vodou. Působí jako prevence a lék proti otokům. Udržuje správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání. Banány obsahují i hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek a řadu vitamínů, například A, některé vitamíny skupiny B a C. Jsou výbornou snídaní nebo svačinou.
Bobulovité ovoce, mezi které patří třeba borůvky a brusinky, je zdraví velmi prospěšné. Každé má specifické složení a liší se svými účinky. Brusinky jsou prospěšné pro močový trakt, borůvky pomáhají diabetikům, ostružiny zase snižují riziko vzniku nádorů v oblasti trávicí trubice, Všechny bobule, jako třeba rybíz, hrozny, angrešt, klikvy, jeřabiny, včetně jahod a malin, mají v kuchyni svoje využití. Bez nich by nebyly letní koláče tak výtečné, dají se z nich udělat ovocné omáčky, marmelády i šťávy. Osvěží, zasytí a přitom docela beztrestně, neboť sladké bobule obsahují hodně vody, zato málo energie.
Bylinky – bez ohledu na jméno jsou užitečnými pomocníky v našem boji proti nemocem a pomáhají při úpravě pokrmů k všeobecné spokojenosti. Každá z nich dodá specifickou barvu, chuť i vůni a díky nim máme neustále možnost vymýšlet nové zdravé kombinace k doplnění jídelníčku. Některé se hodí jenom do kuchyně, některé spíš do čaje, jednotlivé druhy budou zmíněny podle příslušných písmenek, pokud bude třeba. Pod písmeno B se dá zařadit bazalka, která je královnou italské kuchyně.
Mým cílem je zmínit pouze příklady zdravých potravin, bylin a složek, které by bylo záhodno zařadit do jídelníčku pro zdraví. To ovšem nevylučuje, že mohou doplňovat pokrmy zdánlivě nezdravé. Pod písmeno B by se dala zařadit spousta věcí a tak uvedu jednoduchý recept, který by tu neměl chybět. Dá se využít kdykoli ve sváteční den. Stačí smíchat pár Béček a je to slast:
Biftek s pečenými brambory a brusinkovým přelivem
Plátek pravé svíčkové se jemně naklepe nožem nebo klouby prstů, palička se na něj nehodí, měl by být vysoký. Je vhodné jej potřít dobrým olejem a lehce osolit. Pak se opeče na rozpálené pánvi a kvůli lepšímu propečení je dobré jej svrchu trochu zatížit. Po několika minutách (záleží na výšce plátku) se otočí a opeče z druhé strany. Když se biftek vyndá na talíř, výpek se zředí trochu vodou, přidá se brusinkový džem a kapka alkoholu. Po jeho odpaření máme výtečný přeliv na maso. Jako příloha se podávají brambory nakrájené na plátky, osolené, lehce pokapané olejem a nasucho upečené v troubě (asi 30 minut, takže dostatečně v předstihu).
Biftek by se měl zapíjet červeným, na závěr se ale ještě může hodit bowle třeba z bobulí chvíli naložených v bílém rumu jen s troškou cukru, následně smíchaných se sektem a ledem. Tak na zdraví!