Citrón – ten asi nemusím představovat, je zdrojem vitamínu C, to je o něm obecně známé. Kromě toho obsahuje také éterický citrónový olej a ten osvěžuje, působí proti bolesti hlavy, povzbuzuje játra k vylučování škodlivých látek z organismu, povzbuzuje trávení, snižuje krevní tlak, zmírňuje křeče, tiší bolest při dně a má močopudné účinky. Čerstvá citrónová šťáva může mírnit zánětlivá onemocnění, žlučové kameny a arteriosklerózu – pít raději ředěnou. Citrón pomáhá i zevně a to proti oparům, akné, poštípání hmyzem, lupům, bradavicím a nežádoucí pigmentaci.
Celer obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K, PP, umí zatočit s nachlazením i chřipkou. Na zlepšení imunity se doporučuje pít sklenku celerové šťávy denně. Z minerálů obsahuje především draslík, hořčík, chróm, vápník, železo, zinek, jód, síru a sodík. Pro svůj bohatý obsah hořčíku a železa je cennou živinou pro krevní buňky. O celeru je známo, že má afrodisiakální účinky, ale méně už se ví, že posiluje nervy a mozek, má zklidňující účinky a sklenka celerové šťávy před spaním prý pomáhá lépe spát. Akorát nevím, jestli se to slučuje s jeho diuretickými účinky, takže já si dávám celer raději přes den.
O účincích cibule také nemá cenu dlouze psát. Je rovněž velmi vhodným zdrojem vitaminu C, působí protizánětlivě a obsahuje vlákninu. Na kašel pomáhá ve formě sirupu, kdy se pokrájená prosype cukrem a nechá se z ní vylouhovat šťáva. Dětem chutná po lžičkách, pomáhá i dospělým. Do nedávna jsem nevěděla, že je pomocníkem proti zánětům v těle. Od té doby si pravidelně peču cibuli, abych si její účinky užila. Kdo nemá rád její čpavou chuť a nesnáší při trávení, může vyzkoušet jinou formu konzumace, po tepelné úpravě tak neškodí.
Cottage – je sýr s nízkým obsahem tuku a optimálním poměrem bílkovin. Jeho využití v kuchyni je široké, protože má neutrální chuť, proto ho lze využít do sladkých i slaných pokrmů. Do své abecedy jsem ho zařadila proto, že poslouží jako výborný základ pro dip, který připravíme s česnekem. Cottage se mírně osolí, projede tyčovým mixérem, aby v něm nebyly hrudky, ale stala se z něj krásně hladká hmota. Do tohoto základu se může přidat například rozdrcený česnek, nastrouhaný křen, bylinky nebo koření, dochucovadla jako hořčice či worchester a je to. Ano, je to takhle jednoduché!
Cottage jako dip poslouží jako svačinka při krabičkové dietě nebo při normální stravě. Celer se nakrájí na plátky, stejně jako cuketa nebo jiné druhy zeleniny a namáčí se v dipu. Pro změnu pak můžete upéci tři Céčka – cibuli, celer i cuketu posolené a lehce pokapané olivovým olejem v troubě a podat s dipem jako salát s celozrnným pečivem. Vidíte, i z písmene C se dá udělat celodenní menu. Samozřejmě popíjet citrónovou šťávu s vodou.