Ale abychom nepředbíhali, začneme takovou tradičnější surovinou a to jsou fazole. Ví se o nich spousta pozitivního, jako například že obsahují hodně vlákniny a bílkovin, snižují tělesnou hmotnost i hladinu krevního cukru, obsahují spoustu minerálů a stopové prvky, mají minimum tuku, pravidelná konzumace prý snižuje cholesterol i riziko infarktu, Jsou zdrojem niacinu a kyseliny pantotenové, které jsou hlavní pro krásu, doporučují se při ekzémech, alergiích a dermatózách, příznivě působí i proti vypadávání vlasů.
Fazolí je mnoho druhů, takže i ti, co příliš nesnáší jejich obsah vlákniny, si mohou najít druhy, které jsou stravitelnější – například mungo a adzuki. Nemusí se konzumovat ve velkém, mohou se přidávat do polévek, pokrmů z masa, já je mám ráda třeba v eintopfu, který připomíná mexickou kuchyni. Fazole jsou samozřejmě k mání i v podobě lusků, dají se pěstovat na zahrádce a v této čerstvé podobě se hodí do polévek, salátů i omáček. Když o nich píši, sbíhají se mi sliny a napadá mě, že by si zasloužily samostatný blog. Pokud si jako hlavní chod dáte jídlo z fazolí, pak už můžete zajídat jenom lehce.
Od písmene F jsou také fusilli, farfalle a možná i jiné těstoviny, které jsou výborným základem pro další hlavní jídlo, stačí je jednoduše doplnit zeleninou nebo tuňákem. O těstovinách nemá cenu psát, ale je to surovina převážně sacharidová, takže je nutné ji doplnit nějakou dobrou bílkovinou. Nastrouhat dobrý sýr, přidat kus ryby, zeleninu a smetanu, nechám na vás, trochu bazalky, olivového oleje a hned se v kuchyni i hlavě přesuneme na jih, kde se takové pokrmy dělají, zaženou hlad, přitom jsou lehce stravitelné i v parném dni. Takovým zážitkem nikdy nepohrdnu, nejlepší je posedět v pizzerii, dívat se přitom na moře a pak se vydat na odpolední siestu. Když se mi něco podobného o dovolené zadaří, nikdy neodolám a cestou si utrhnu pár fíků.
Fíky se hodí ke konzumaci pro vysoký obsah vlákniny, jsou přírodním lékem při zažívacích problémech a porušené střevní mikroflóře. Pokud je zapijete vodou, jsou vysoce funkčním projímadlem, které můžeme použít při akutních stavech v případě tzv. zácpy, ale bez ní to raději nezkoušejte. Stačí pár plodů během dne, i tak vás krásně očistí a postarají se o vaše dobré trávení. Trhejte ty zralé, co už vypadají na vyhození, mají plno vrásek a na spodu kapičku šťávy. Vyhlazené krásně narovnané jsou sice na pohled hezké, ale není z nich pravý požitek. Zkusili jste někdy vypálené? Rakije z fíků natřená na hřbet ruky voní jako ten nejsilnější parfém.
Dost snů, zase se přesuneme k nám, do míst, kde hrozny krásně zrají a pečou se ty nejlepší koláče. Jsou tenké, hodně lahodné, trochu se podobají pizze, ale nedají se srovnat s žádným jiným moučníkem. Valašské frgále ozdobené náplní z ovoce, ořechů, tvarohu, máku, s povidly, vonící omamnou vůní a laskající jazyk konzumenta. Tohle zase nemají ve středomoří, takže se člověk po dovolené zase musí vrátit. Nejradši mám hruškový.
S písmenem F jsme se vydali maličko na cesty, abychom se zase vrátili. Protože nám nebylo špatně ani po fazolích, ani po frgálu, nepotřebujeme ani fenykl, který je výborným pomocníkem pro ty, co mají slabší trávení a kromě vývaru ze semínek se dá koupit čerstvý a přidávat do salátů. Já bych ho zkusila klidně zkombinovat s fazolemi, třeba přidat do jednoduchého salátu z uvařených fazolí, kousku červené cibule, osolit, opepřit a přidat dobrý olej a pokrájený fenykl.