Správné menu začíná studeným předkrmem, ale my si dopřejeme teplý, takže začneme vychlazenou polévkou. Gaspacho – španělská pochoutka se připraví z nakrájené okurky, papriky, rozmixovaných rajčat s cibulí a česnekem, přidá se ocet, citrónová šťáva a rajčatový protlak. Směs se promíchá v míse, osolí, opepří, nechá vychladit a nakonec se podává s nadrobno nakrájenou paprikou, kroužky cibule a osmaženým chlebem na kostičky. Ve Španělsku jsem si ho nedala, snad příště, až tam někdy pojedu, v Praze to není ono. Pokud se týká výživových hodnot a prospěšnosti čerstvé zeleniny, pak bych nosila dříví do lesa, polévka je plná enzymů, má výbornou chuť a hraje všemi barvami.
Teď pro změnu něco teplého, mají to jistě na břehu každého moře a jsou to grundle. Malé rybičky veliké chuti, nejlepší pokapané citrónem, s přílohou nebo bez přílohy, se studenou omáčkou i bez, nevím, jestli je zvykem pojídat je s hlavou, o tom se někdy dohadujeme. Grundle jsem jedla ve více podobách, od úplně malých rybiček přes větší až po velké ryby nakrájené na malé kousíčky, které se obalí v mouce s kořením a usmaží do křupava. Tohle prostě můžu, jenom mám problém, jestli je to spíš zdravé nebo nezdravé. Snad by bylo nejlepší zvolit kompromis a připravit je na grilu za poklidného klábosení a popíjení dobrých nápojů od písmene G.
Pár mě jich napadá, pominu-li konkrétní tvrdší alkoholické, pak mě napadá třeba grog, ale k tomu grilu někde na slunci by se hodila spíš grenadina. Je to sirup z granátových jablek, která považuji za velmi krásné ovoce. Sice se poněkud hůře loupou, ale když se z nich vysypou červené kuličky, výborně doplní melounový salát, ananas nebo chutnají samotné. Semínka jsou cenná i pro naše zdraví, mají vysoký obsah draslíku, pomáhají čistit cévy, obsahují antioxidanty, vitamín B a C i vlákninu, prospívají naší imunitě.
Abychom gurmánský zážitek dotáhli do konce a nezůstali jenom u předkrmu, dáme si nakonec guláš. Nikoho nebudu ovlivňovat v tom, jaký je nejlepší, protože gulášů je mnoho. Já se přiznám, že na rozdíl od výživových poradců, kteří tvrdí, že červené maso nebrat, já si život bez guláše jednou za čas neumím moc představit. Potřebuji čas od času trochu agresivní červené, podusit kližky, vyhrát si s kořením, abych měla guláš přesně takový, jaký chci mít. Jeho výhoda je ale v tom, že se dá udělat téměř ze všeho, dokonce i z toho bílého masa, i když to není úplně ono, dokonce i z hub, dá se do něj přidat zelenina a tím ho posunout dál, dá se přizpůsobit. V guláši je síla, nejlepší je s chlebem a navrch zapít jedním dobrým pivečkem od G.
Možná, že po takovém menu poznáte, kde je váš G bod.