Placky, placky, placičky

V našich končinách je hodně oblíbený bramborák a ten, tuším, ovládá snad každý. Ale i takový bramborák se dá udělat na mnoho způsobů, stejně chutných, rychlých, bohužel však výživných. Nedávno se mi, například, dostal do mailu bramborák ze suchého chleba. Je to kalorická bomba!

Na bramborák ze suchého chleba musíte mít tvrdý chleba, který je již zdánlivě nepoužitelný. Namočí se a hned ho lze využít. Když se chleba rozmočí, vymačkáme z něj vodu, dáme do mísy a přidáme vajíčko, vegetu (místo soli), uzeninu, kmín, majoránku, pepř a tolik množství česneku, kolik běžně dáváte do bramboráku. Přidejte taky cibuli, je v těchto plackách moc dobrá a zaděláte trochou hladké mouky.

Jistě je to dobrota, ale placky mohou mít i méně výživnou variantu, například minule mě napadlo udělat si jako přílohu placky z brokolice. Nastrouhala jsem brambory, oproti běžnému způsobu nahrubo a k tomu stejný díl brokolice. Přidám vejce, osolím, opepřím, ochutím stroužkem česneku a zadělám hladkou moukou. Osmažené na tuku byly výborné nejen k pečínce, ale i jen tak.

Sousedka zas dělá bramborák, který je, oproti tradičnímu s převažující příchutí česneku a majoránky, ještě vylepšený o pár lžic kysaného zelí. Přiznám se, že jsem ho v této úpravě zatím nejedla, ale jelikož klasický bramborák s kysaným zelím je výborný, proč by nemohl být bezvadný i v podobě, kdy se obě ingredience smíchají? Stačí si to vyzkoušet a potom vyhodnotit. Bramborák s uzeninou, houbami, škvarky i kousky slaniny, je také oblíbená pochoutka.

Už jste dneska obědvali? Jestli ano a právě vás začala honit mlsná, zbývá ještě večeře.

Prohledat tento blog

Archiv blogu