Jelenní kýta se švestkovou omáčkou




Jelení kýtu (asi 1 kg) odblaníme a prošpikujeme. Vložíme do pekáčku, osolíme a přidáme na kostičky nakrájený špek (celkem asi 60 g, cibuli, rozmarýn, šalvěj a větvičku tymiánu. Podlijeme bílým vínem (suchým) a dáme péci do trouby asi na 180 stupňů. Asi po hodině je třeba zkontrolovat a když je maso napůl pečené, přidáme švestková povidla. Já jsem při vaření použila něco jako švestkovou marmeládu vyrobenou doma, zhruba skleničku od výživy. Maso se dále peklo až skoro doměkka, poté bylo vyňato z pekáče ven a nakrájeno na plátky. Výpek jsem rozmixovala a přidala 2 lžíce mouky. Maso jsem vložila zpět do pekáče a vše nechala ještě asi 30 minut péci. Na závěr přišla do omáčky sůl na dochucení a trochu slivovice, aby pečeně měla říz.
K takto upečené kýtě by se nejlépe hodil knedlík, šťouchaný brambor, ale hodily by se i hranolky a rýže. 
.


Zaujalo vás

Prohledat tento blog

Archiv blogu