Jelení kýtu
(asi 1 kg) odblaníme a prošpikujeme. Vložíme do pekáčku, osolíme a přidáme na
kostičky nakrájený špek (celkem asi 60 g, cibuli, rozmarýn, šalvěj a větvičku
tymiánu. Podlijeme bílým vínem (suchým) a dáme péci do trouby asi na 180
stupňů. Asi po hodině je třeba zkontrolovat a když je maso napůl pečené,
přidáme švestková povidla. Já jsem při vaření použila něco jako švestkovou
marmeládu vyrobenou doma, zhruba skleničku od výživy. Maso se dále peklo až
skoro doměkka, poté bylo vyňato z pekáče ven a nakrájeno na plátky. Výpek
jsem rozmixovala a přidala 2 lžíce mouky. Maso jsem vložila zpět do pekáče a
vše nechala ještě asi 30 minut péci. Na závěr přišla do omáčky sůl na dochucení
a trochu slivovice, aby pečeně měla říz.
K takto
upečené kýtě by se nejlépe hodil knedlík, šťouchaný brambor, ale hodily by se i
hranolky a rýže.
.