Šopský salát a jeho obměny

Připravit šopský salát není věda, ale je třeba to dělat s láskou. Každý neumí vystihnout tu správnou chuť a u tohoto salátu je důležitá i jeho příprava dopředu.

Nejprve je třeba pokrájet různé druhy zeleniny v přibližně stejném poměru, akorát cibule není třeba tolik. Bez cibule to ale není ono. Nakrájíme okurky, papriky, rajčata, cibuli, nejlépe jarní zelenou i s natí, dodá salátu opravdu výbornou chuť. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a přidáme pepř. A pak je dobré dát na chvíli do lednice rozležet a vychladit. Nakonec posypeme nakrájeným nebo rozdrobeným balkánským sýrem, který mu dodá tu typickou chuť.

Přidáme-li olivy, pak budeme mít salát řecký.

Podobně jako šopský salát jde připravit i jeho obměny, kdy se přidají další druhy zeleniny, například lístky salátu a sýr se zamění za jiný druh, například najemno nastrouhanou nivu, brynzu nebo i osolený tvaroh nebo cottage.

Prohledat tento blog

Archiv blogu