Povídání s vrbami

 


Zkušenosti a životní osudy se předávají nejen z generace na generaci, ale zpravidla spíš mezi sebou při sdělování zážitků. Většina lidí tiše nese svůj příběh v sobě a situace, které si pro sebe řeší, ventiluje jen málo nebo postupně, podle toho, zda je může unést sám nebo potřebuje tu tíhu někomu předat. Asi každý z nás to svým způsobem zná, máme své přátele, s nimiž vyměňujeme zkušenosti či někoho blízkého. Ať už se podělíme nebo ne, stejně si tu svojí misku musíme vylízat nakonec každý sám. 

Údělem vrby je vyslechnout, zkusit zprostředkovat nezávislý pohled na nějaké řešení, snad i poradit. Je to úkol nelehký. Všechny stesky a nářky se zpravidla týkají partnerských vztahů, protože to se nás dotýká asi nejvíc. A každá rada je obvykle předem odsouzena k zavržení. Milostné vztahy jsou nevyzpytatelné a mohou se vyvíjet opravdu překotně. V případě svazku, kde se jedná o hašteření ve jménu lásky a očekává se vyřešení nějaké přechodné bouřky,  to člověk někdy riskne a poradí, i když je potom považován za hlupáka. Každá rada totiž chytrého hledajícího inspiruje k přemýšlení. V lepším případě ho dovede k závěru hodit hašteření za hlavu a věnovat ještě trochu energie partnerovi. Tady je i špatná rada prospěšná. Horší je to v případech, kdy už je každá rada drahá.   

Správná vrba jen ševelí a nikomu nic nevnucuje. V opačném případě by posezení u ní nebylo přínosné. Naopak by mohlo být zhoubné. Každý není obdarován schopností udělat si svůj vlastní úsudek a řídit se jen úsudky jiných nevede nikdy ke správnému cíli. Někdo má ale tak těžký úděl, že mu ani rozhovor s vrbou nepomůže. Může se jen vystýskat a případně skrýt před největším žárem. Víc pro něj vrba udělat nemůže. Snad proto jsou některé vrby smutné, dívat se na trápení druhých není nic veselého. Zalévání kalnými slzami nikomu nepřidá. Pak se i ta vrba musí zbavit napětí a pustit trochu ševelení po větru, aby si zachovala pochopení i pro druhé.  

Až se zase potkáte se svojí vrbou, klidně se jí vymluvte ze všech svých trápení. Vyslechne je. Nezapomeňte ale přidat zmínku o tom, co jste zažili pěkného nebo co jste pro sebe v poslední době udělali, aby byl váš úděl o něco lehčí. Napětí jejích větví poleví a pocítí upřímnou radost. Poznáte to podle veselejšího ševelení.

Prohledat tento blog

Archiv blogu