Pohoštění na poslední den roku

Dá se použít kdykoli, stačí mít vhodný podklad a pár pomazánek. Při dnešních cenách chlebíčků se píle celkem vyplatí.

Když chci mít hezkou oslavu, upeču si předem pár slaných košíčků a pak je ozdobím třeba pomazánkou a ovocem. Někdy se mi povedou a vypadají luxusně.

Příprava těsta:

300 g hladké mouky, 2 špetky soli, 1 vejce a 150 g másla zpracujeme stejně jako sladké linecké těsto. Pak necháme nejméně 2 hodiny uležet v ledničce. Z této dávky upečeme cca 30 slaných košíčků, efektní je, když kousek těsta namočíme před vtěsnáním do formičky do chia semínek. V troubě upečeme na 180 stupňů do zlata a necháme vystydnout.

Dají se připravit dopředu a později jen ozdobit. Loni jsem to vyřešila pomazánkami z obchodu, ale stejné se dají umíchat doma a není to nijak složité.

Máme rádi pomazánku z tvarohu a sušených rajčat, ta asi v poslední době nemá konkurenci, je nejoblíbenější. Měkký tvaroh se smíchá s několika rozmixovanými sušenými rajčaty (nejlepší jsou koupené na váhu). Pomazánka nepotřebuje žádné koření, kdo má raději jemnější chuť, může přidat lžíci majonézy. Na ozdobu se může dát cokoli, pomazánka ladí s rajčetem, okurkou i paprikou.

Další pomazánka je s tuňákem, kdy se podobným způsobem rozmixuje nebo vidličkou rozmíchá konzerva tuňáka, přidá se měkký tvaroh a špetka soli. Ozdobí se olivou nebo kyselou houbičkou.

Košíčky ozdobené kousky jablka jsou s pomazánkou z nastrouhaného křenu smíchaného s jemně našlehaným tvarohem. Stačí do něj přidat špetku soli a lžičku horké vody. Na přípravu všech pomazánek používám elektrický sekáček, který umí suroviny krásně smíchat.

Na míse jsou také plněná vejce s pomazánkou ze žloutků, pomazánkového másla, špetky soli a hořčice. Té říkáme „školková“, protože podobnou dělali ve školce. Je nastříkaná na polovině bílku z vejce (bohužel jsem ji udělala řidší), ozdobená kouskem citrónu a přizdobená kaviárovou pastou.

Tip na ještě lepší pomazánky: aby byly chutné, je lepší použít červený tvaroh a kdo ho nemusí, pak úplně nejjemnější jsou z rozmixovaného sýra Cottage nebo ze žervé. U nich je ale třeba hlídat, aby nebyly moc řídké.



Zdroj: https://alicebaresova1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=795958

Prohledat tento blog

Archiv blogu