Ovoce na grilu


Ugrilovat kousek masa nebo klobásu umí každý. Není to nic neobvyklého a když je masíčko dobře naložené, mňam mňam! Se salátkem z čehokoli se dá jíst i bez chleba. Grilování je malý obřad a když se sejde příjemná společnost, hezky se u toho povídá a popije, pak není co řešit. Ačkoli – když je dojedeno, zapito zlatavým dobře vychlazeným mokem s bílou čepicí nebo dobrým vínem, samozřejmě vybraným podle druhu masa, najednou jako by to ještě něco chtělo. Snad sladkou tečku? Na tu se výborně hodí ovoce.
Plátky nektarinek nebo ananasu se obalí v krystalovém cukru a hodí se na alobalové misce chvíli na gril. Cukr pomalu zkaramelizuje a ovoce změkne. Dobré zkušenosti mám ještě s hruškami, jablka jsou poměrně tvrdá, ale vyzkoušet se dá všechno. A chcete-li zazářit, pak se může pro celkový dojem ovoce ještě flambovat. Znamená to polít ho hořícím alkoholem. Nejlépe se hodí vodka nebo slivovice. Alkohol se na lžíci nahřeje a zapálí a pak se s ním ovoce přelije. Při grilování však s manipulací velmi opatrně, alkohol je hořlavina, mohlo by to špatně skončit! O tom by mohl vyprávět nejeden zkušený číšník. Pokud si na to sami netroufnete, stačí ovoce ozdobit šlehačkou a posypat třeba ořechy nebo kokosem. Věřím, že tato sladká tečka nikoho nezklame.

Prohledat tento blog

Archiv blogu