Nadívané kuře


Jeden z mých nejoblíbenějších pokrmů v dětství bylo nadívané kuře. Nevím proč, dnes ho tolik nevařím, ale maso v kombinaci s náplněmi, závitky a všelijaké dobroty něčím kombinované patří do našeho jídelníčku skoro pravidelně. Zkusím se o tyto jednoduché nápady podělit, ale dnes je na pořadu klasické nadívané kuře, jaké dělávala moje babička.
Potřebujeme: 1 kuře, 2 housky, 2 dl mléka, 100 g másla, 2 vejce, sůl, muškátový květ a petrželovou nať nebo jinou zelenou bylinku. Podle chuti můžete přidat kousek slaniny. Pro mlsné jazýčky nebo pro změnu lze přidat kousek pokrájených jater nebo pokrájené mandličky. Ale to už není ta pravá klasika.
Postup: Housky namočíme do mléka, přidáme 2 žloutky, sůl a muškátový květ, pokrájenou nať a nakonec vmícháme zlehka sníh ušlehaný z bílků. Nádivku ochutnáme, aby byla dobře slaná a pak jí naplníme kuře. Kuře předem připravíme tak, že kůži na hrudi odtáhneme od masa, tím vznikne jakási kapsa, kam se vejde hodně nádivky. Další nacpeme do kuřete.
Máte-li chuť a trpělivost, můžete kuře vykostit a poté naplnit. Lépe se porcuje, neboť vznikne váleček, který se pěkně propeče. Nezapomeňte všechny otvory kuřete pořádně utěsnit, aby nádivka nevytekla. Můžete buď sešít nebo sepnout jehlami na ptáčky. Šikovné hospodyně si s tím jistě poradí. Kuře se nakonec osolí a vloží do pekáčku. Jiné koření není třeba, můžete přidat kousek másla. Já peču pouze na vodě, šetřím tuky, máslo je již v nádivce, tak není třeba další přidávat. Nebo můžete pro vůni dát kousek slaniny. Kuře zvolna upečeme dozlata. Podáváme s vařenými brambory posypanými nakrájenou petrželkou a zeleninovým salátem.

Prohledat tento blog

Archiv blogu