Kdo sype ptáčkům, ten zajisté dobře ví, že oceňují každý drobek a rádi se vrací. Stejně jako lidi chodí rádi tam, kde dostanou dobré pohoštění, pěkné přijetí. Potom odcházejí v dobrém rozpoložení a těší se na další návštěvu.
V dnešní době není sice už moc moderní dlouze vyvařovat, ale vaření je dobrá relaxace a tak mám dnes pro šikovné hospodyňky recept, který mohou vyzkoušet a natrénovat oblíbené moučníky, na kterých si smlsne každá návštěva i celá rodinka. Protože žloutkové věnečky, větrníky i odpalované banánky už mělo rádo mnoho generací. Jejich příprava není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát, dají se udělat i doma, ale není to moučník, co naházíte do mísy a zamícháte ingredience, vylijete na pekáč a bude hotovo. Ne ne, musíte tam vložit trochu lásky.
Na odpalované těsto budete potřebovat: ¼ l vody, 80 g cukru, 160 g polohrubé mouky, 4 vejce, kousek másla, špetku soli a tuk na plech. Vodu uvedeme do varu, vmícháme sůl a máslo, když začne vřít, vsypeme mouku a mícháme, až se těsto nelepí na nádobu ani na vařečku. Necháme prochladnout, občas zamícháme a do vlahého těsta vpracujeme vejce jedno po druhém, dobře propracujeme.
Dalším krokem bude pečení. Na pomazaný plech klademe těsto pomocí zdobícího sáčku a tvarujeme buď tyčinky nebo kolečka, pokud chcete větrníky, tak vystříkáte kolečko podobné šneku. Nestříkejte těsto moc blízko, pečením nabyde. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Trouba se nesmí otvírat, hlavně prvních 10 minut. Pro nabytí pečiva hospodyně doporučují vložit do trouby nádobu s vodou, aby se vytvořila pára a bylo pěkně nadýchané. Tohle nemám vyzkoušené, ale určitě to vyzkouším. Moje banánky jsou obvykle menší. Po upečení vyndáme a necháme vychladnout. Základ máte a s ním už se dají dělat všelijaká kouzla, můžete ho využít nejen jako moučník, ale i k přípravě slavnostního předkrmu, naslano.
Sladká verze pokračuje přípravou krému, na který budeme potřebovat: půl litru mléka, 1 vanilkový puding, 20 g polohrubé mouky, 2 žloutky a trochu rumu. Uvaříme puding, do kterého zatepla vmícháme žloutky a ochutíme rumem. Původní recept mi udává poté přidat 200 g másla, samozřejmě do chladného pudingu, 100 g moučkového cukru a vanilkový cukr, já to někdy dělám obráceně, že si z másla s cukrem ušlehám krém a pak přidávám vychladlý puding. Už se mi totiž stalo, že jsem přidala máslo do málo prochladlého pudingu a celé jsem to zkazila. Obráceným postupem za postupného přidávání do mixeru totiž puding vychladne a nemělo by se to nikdy srazit. Pak vznikne výborný vanilkový krém použitelný i na dorty. Když chci kávový krém do banánků, přidám trochu mleté kávy. Mám raději kávový.
Konečně můžete plnit, banánky či větrníky rozkrojíte, naplníte zdobícím sáčkem a pak už zbývá jenom polévat. Navrch patří poleva připravená z 200 g cukru, trochy rumu a horké vody. Horká voda se do polevy přidává po lžících, či raději po lžičkách a tře se dohladka a do lesku. Nakonec má tekutou konzistenci, která po určité době zaschne a nádherně voní. Polevou ozdobíte moučníky, necháte jí zaschnout a máte hotovo. Pak se vaše sýkorky hned slétnou a za chvíli se po té vaší lopotině zapráší.
Chcete-li vyzkoušet věnečky či banánky se slanou náplní, pak vyšlehejte třeba pomazánkové máslo nebo tvaroh, přidejte pro zjemnění pár kapek horké vody a dochuťte podle své fantazie solí, bylinkami, nivou, nakrájenou šunkou, namletým salámem či nastrouhaným sýrem, sladkou paprikou či sardelovou pastou. Vyberte jen jednu přichuť či takové, co se k sobě hodí, zamíchejte do základu a máte náplň do pečiva hotovou. Naplněné pečivo pak přizdobte zdobícím sáčkem pomocí trošky náplně, ze které si uděláte „ťupku“ a do té můžete vložit na ozdobu kousek okurky, rajčete, petrželku nebo kousky barevného ovoce, aby byly zákusky na míse krásně pestré. Zapráší se po nich stejně jako po sladkých.
Až to natrénujete, jistě budete zadělávat dvojité dávky, protože i ten, kdo nerad větrníky, si je ve slané podobě jistě dá, stejně jako já. Doufám, že se vám po této inspiraci bude u kuchyňské linky dobře relaxovat. Naslano se dají udělat i kremrole a košíčky, až mi zbyde víc času, předvedu vám to. Pro dnešek přeji dobrou chuť.