Grilování, to je moje


Tip k vyzkoušení u grilu jsou hamburgery či karbanátky, kuřecí stehýnka a bylinková zálivka na salát. Maso je lépe naložit trochu dopředu, aby se koření rozleželo a bylinky provoněly.

Na hamburgery či karbanátky se hodí mleté hovězí, může být i míchané maso. Ty, co jsou na obrázku byly trochu rozředěné mlékem, ale jen mírně, aby se mohla vmíchat mouka na slepení plátků (normálně přidávám trochu solamylu, ale došel, tak posloužila hladká mouka). Pak tam přišla sůl, směs různého koření na grilování., cibule, rozdrcená šalvěj a pořádně se všechno smíchalo. Stačilo nechat pěkně odležet, vymyslet tvar a ugrilovat.

Maso nakládám do marinády, kam zpravidla přijde trochu oleje, vody, cukru na krustičku, sůl, koření podle chuti (tentokrát to byla kurkuma) a trochu vína nebo koňaku (podle toho, co mám). Ještě ovonět bylinkami a nechat rozležet. Marinády jsou různé, toto je taková jednoduchá, obvykle jsou suroviny po ruce. Bezvadná je i s přidáním hořčice nebo worchesteru. Na ryby pak s citrónovou šťávou a šalvějí.

Dresing na salát či k masu se připraví třeba z jogurtu. Přidá se koření a sůl (nejlépe nasušené bylinky nebo směs na tzatziky). Dresinkové směsi se běžně prodávají. Výraznější chuť se získá přidáním čerstvých bylinek – petržele, saturejky, šalvěje (ale s tou opatrně, je dost aromatická), rozdrceným česnekem. I sem se hodí někdy pro změnu hořčice nebo worchestr, připomíná dipElizabeth Taylorové. Hodí se to téměř ke všemu. Jogurt je zásaditý, výborný na trávení a v této podobě ho sním i já, která jinak jogurty moc nemusím. Kdo nehlídá kalorie, může připravit z kysané smetany. 

Prohledat tento blog

Archiv blogu