Salátové období - fazolový salát


V době střední školy jsme mívali hodiny praktické praxe a z nich vznikaly výtvory, na které dodnes vzpomínám. Samozřejmě z toho čerpám a nejenom ty vzpomínky. Naše babička pokaždé po vaření vyzvídala, co jsme uvařili, a tak jsem se pak snažila schovat aspoň kousek na ochutnání.

Mívali jsme několik chodů, celé menu a ještě něco navíc a někdy jsme to ani nestačili sníst.

Jednou jsme uvařili fazolový salát, o který ale nikdo nějak nestál a tak jsem ho zabalila do novin, že ho někde cestou vyhodím. Balíček byl v tašce a já přijela domů.

Babička zvědavě vyzvídala, co zas bylo dobrého a jenom tak se nedala: „A zbylo něco?“

Upřímně řečeno, někdy jsem ji obdivovala, protože třeba na buchtách si mohla vylámat zuby, kdyby nějaké měla, máčela je tedy hodně do kávy. Byla to šetřivá žena, zažila válku i bídu, a tak nikdy nic nevyhodila a zužitkovala všechny zbytky. Celá léta se starala o naše plné žaludky a z mála nás uměla královsky zasytit. Sama z kuřete olizovala kosti, aby bylo dost masa pro děti. Její přání bylo koupit si kuře sama pro sebe a celé si ho sníst. Nikdy se jí to nesplnilo.

Babi, zbylo, ale zapomněla jsem to vyhodit.“

A co máš?“

Vytáhla jsem balík v novinovém papíře, opatrně roztrhla. Babička to zkusila a protože jí chutnalo, tak si z té haldy přece jenom nabrala.

Fazolový salát se připravuje z dobře uvařených fazolí. Je asi jedno z jakých, já používám bílé. Podobně připravuji i salát sójový, který je na chuť ještě jemnější. Fazole i sója jsou výborné suroviny, obsahují řadu důležitých látek, včetně vlákniny, vitamínu B, jenom se musí dobře kousat. Do mísy se vloží uvařené fazole, přidá nadrobno nakrájená zelená jarní cibulka, sůl, pepř, olivový olej, pár kyselých okurek. Vše se promíchá a nechá v ledničce dobře rozležet.

Je to tak jednoduché, že to zvládne každý. Ten salát ze školy byl tenkrát navíc ochucen kyselými rybičkami a to byl zřejmě důvod, proč babička neodolala. Ozvláštnit by se ale dal i šproty, sušenými rajčaty nebo něčím, co máte rádi.

Někdy v létě nakládám do sladkokyselého nálevu takové ty krásně červené papriky s tlustou kůží plněné zelím. Ty se mi pak přesně hodí do jakéhoholi salátu, ať už je pokrájené smíchám s fazolemi, těstovinami nebo bramborami, přidám olej nebo majonézu a trochu soli a pepře. Tím nenápadně připomínám, že v létě je nejlepší čas myslet na zimu, připravit sklenice, svařit lák, který se připraví z deka nebo novy za chvíli a jak bude dozrávat zelenina, dá se připravit průběžně pár barevných skleniček. Potom jako když se najdou. Do salátů se hodí třeba nakyselo nakládaná cuketa okurky, barevná směs z paprik, hub, okurek, mladé kukuřičky, růžičky květáku, zelené fazolky...


Prohledat tento blog

Archiv blogu