Dýňová omáčka

Přišel čas dýní. Jsou nádherné, různých tvarů, hrají kouzelnými barvami a zkrášlují ponuré podzimní dny. Dýně slouží nejen k dekoraci bytu, vytváření ozdob našeho interiéru, či k vyřezávání.

Žluté nebo zelené malé dýně můžeme krásně naaranžovat na mísu, kde budou zdobit interiér celou zimu. Větší dýně používáme k vyřezávání různých ozdob. Přitom však musíme odstranit dužinu uvnitř. Co s ní? Můžeme ji přidat například do mletého masa, k pečeni, pokrájet do polévky. Dá se zavařit jako ananas, sama však mám nejraději dýňovou omáčku.
 
Na přípravu omáčky budeme potřebovat:  1 dýni nebo cuketu, 1 kostku gulášové šťávy, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, sůl, 1 smetanu nebo kysanou smetanu, jíšku. 
Na tuku zpěníme cibulku. Zvykla jsem si vařit v hluboké teflonové pánvi, nic se tam nepřipálí. Na cibulku přidáme pokrájenou dýni (může být i strouhaná, podle chuti). Osolíme, podlijeme, přidáme kostku a necháme podusit. Když je dýně udušená do měkka, přidáme smetanu a zahustíme jíškou. Omáčka se hodí ke všemu. K bramborám, na těstoviny, můžete podávat s knedlíkem, či přidat i maso. 
Dýňová omáčka výborně ladí s knedlíkem, špagetami i k bramborám. Kdo chce zkusit recept podle maďarské kuchyně, může si uvařit hovězí guláš a na talíř do dýňové omáčky místo masa přidat naběračku guláše. V tom případě se však nedává do cuketové omáčky gulášová kostka. Pokrm je velmi chutný.  
A co provedeme se semínky dýní? Usušená opražíme, obsahují minerály, které nás ochraňují před chřipkou. Pár semínek denně vám dodá zinek a to je cenný pomocník pro naše zdraví. Ochrání nás před útoky virů a mužům pomůže na prostatu. 

Prohledat tento blog

Archiv blogu