Dýňové menu


Při včerejším nákupu zeleniny jsem narazila na lacinou dýni, takže jsem neodolala a koupila jednu
domů na vydlabání. Večer se mi podařilo vykouzlit tajemný obličej, vystavila jsem ho na balkóně a dala tam svíčku. Ve tmě krásně plápolala a moje horší já se těšilo, jak svítící obličej ve tmě někoho poděsí. No, jako malá!

Žlutá dýně je moc krásnou výzdobou, mám ji ráda, je to taková pozitivní stránka podzimu. Letos je můj balkón celkem zajímavý, muškáty ne a ne to vzdát a tak mám na jedné půlce letní květiny, na druhém podzimní výzdobu. Z dýně zbyla spousta vydlabané dužiny, sobotní dietní menu  se nabídlo samo. Samozřejmě zase je to experiment, který po ochutnání stál za zvěčnění na blogu.
Chcete-li vyzkoušet rychlou dýňovou polévku a salát s pečenou dýní, zde jsou recepty.
Vaříme z těchto surovin: vydlabaná dužina z dýně, malá cuketa, cibule, rajče, římský nebo jiný salát, sůl, olej, hlíva ústřičná, trochu medu, hořčice.
Hlívu jsem pokrájela na kousky, třetinu dala do hrnce na polévku a zbytek do pekáčku s pár kapkami oleje. Podobně jsem to udělala s dužinou z dýně bez semínek. Nakrájela jsem na kousky cibuli a cuketu a přidala do pekáčku. Zeleninu jsem osolila, pekáček dala do trouby asi na 20 minut na 150 stupňů, do hrnce nalila vodu, přidala zeleninový bujón a nechala povařit. Když byla uvařená dýně měkká, vzala jsem ponorný mixér a rozmixovala polévku na řídký krém. Nyní vařím dosti dietně, takže žádné jiné dochucování. Ochutnala jsem tak, jak byla a nic mi tam už nechybělo.
Pomalu byla měkká i zelenina v troubě, tak jsem ji vyndala ven. Do mísy jsem dala lžíci oleje, lžičku medu a lžíci hořčice a rozetřela metličkou. Na to přišel natrhaný salát, nakrájené větší rajčátko a pak upečená zelenina s hlívou. Všechno jsem promíchala v míse a taky mi nic nechybělo, tak jsem salát nazdobila do misky lístky máty.
Tohle sice není zrovna menu pro dřevorubce, ale za vyzkoušení stojí, protože dýně je potravina s 90 % vody a ty jsou našemu tělu prospěšné. Obsahuje řadu minerálů, významný je například zinek, který prý zabírá proti virům. Naši potřebu zinku zajistí tři dýňová semínka každý den. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a statiny. První nám pomáhají při posilování imunity, druhé při snižování cholesterolu. A to se může hodit, ne?

Prohledat tento blog

Archiv blogu