Manuál pro bezradné muže v kuchyni

Pánové se občas rádi realizují v kuchyni a jejich veledíla stojí za to, protože vaří jinak, tak nějak s láskou. Ale dost často nemají moc fantazie a neví si dobře rady s kořením. Někdo koření dost odvážně, jiný jako by se bál.
Ten můj má někdy odvahu, jindy strach, ale když si vařím dietní jídlo, tak chodí okolo jako mlsný kocour a kouká, co by se přiučil. Nejradši má ovšem maso. Vymýšlí marinády a taky za ně utrácí, což považuji za nesmysl, protože se na ni vždycky najde něco v kuchyni. Dát za marinádu 20 Kč zbytečně a pak jí většinu vyhodit, protože nenajde využití, to je škoda. Takhle ženská neuvažuje. A tak mě napadlo sesmolit pár zásad, které se dají využít. Jsou to takové ty běžné věci, které se ženy zpravidla učí jedna od druhé a instinktivně. Protože musí. Kuchyně je ovšem věda, tak tohle je takový vážně strohý přehled.
Začnu marinádami, jsou to čáry, které umí maso zjemnit a dodat správnou chuť. Základem je olej, sůl, lžička cukru a trochu vody. Podle masa se přidává koření a přísady:
-          protlak nebo kečup a směs koření (hovězí i vepřové, směs s pepřem a paprikou, popřípadě na gril)
-          hořčice a směs koření (maso jakékoli, směs třeba do mletých mas nebo na gril)
-          pivo, víno nebo trocha jiného alkoholu (maso změkčuje)
-          nasekané bylinky (šalvěj, tymián, provensálské koření)
-          na ryby se hodí citrón
Maso se může potřít také ochucenou majonézou s přídavkem něčeho výše uvedeného. Výborné je udělat marinádu z jogurtu (používá se v asijské kuchyni, přidá se například kari nebo kurkuma).
Jaké koření se hodí na maso?
Hovězí se dá připravit skoro na čemkoli – nejčastěji v podobě guláše nebo dušeného masa. Může se udělat například na celeru, jako rozlítané ptáčky, na česneku, na zázvoru, na kmíně, na paprice (chutná jako roštěnka), na houbách, na divoko, na zelenině, na šalvěji.
Podobně jako vepřové – na omáčku se dá využít nejčastěji plecko. Z kýty by byla suchá, z bůčku moc mastná. Základem omáček a dušených mas je vždy osmažená cibule. Na cibuli podušené maso se dá doplnit dalšími přísadami nebo využít při přípravě zeleniny. Příklady: vepřové na paprice, segedínský guláš (se zelím a paprikou), na kari, na houbách, na kmíně, vepřové v mrkvi, v dušené zelenině, v hrášku, kedlubnách.
Vepřové se dá upéci s cibulí, solí a kmínem. Během pečení se mohou přidat různé druhy zeleniny, pro obměnu chuti i nakládané (maso ovšem nesmí být moc tučné). K pečení se hodí plec, krkovička, bůček, koleno. Pečená masa se podávají samotná, se zeleninou, se špenátem, se zelím, se saláty, s přílohami jako rýže, knedlík, brambory. K pečenému vepřovému se krásně hodí brambory pečené s kysaným zelím.
Co s mletým masem?
Z masa se udělá zpravidla směs s vejcem, solí a pepřem. Pak si zvolíme, co chceme uvařit. Do sekané se přidá namočená houska v mléce nebo strouhanka. Mohou se přihodit houby, cibule, česnek, zelenina nebo sýr. Peče se v troubě. Podobně se dělají karbanátky, které se ještě obalují ve vejci a strouhance. Dají se upéci jako sekaná. Z podobné směsi, ale bez přísad, pouze s tymiánem, se mohou dělat koule do rajské omáčky, náplň do zelných listů a na plnění paprik.
Do čevabčiči se přidá nakrájená cibule a mletá paprika, pak se vytvarují válečky a obalí se v hladké mouce. Smaží se na oleji nebo upečou. Podobně se dělají hamburgery  nebo pljeskavice. Mohou se doplnit výrazným sýrem (balkánský) a zapéci.
V kuchyni se výborně uplatní i kuřecí maso, krůta nebo králík. Dá se upravit podobně jako výše uvedené, maso je možné využít jako minutku, je třeba je ochutit a doplnit vhodnou zeleninou nebo zálivkou. Příprava na divoko je s kouskem špeku, bobkovým listem, novým kořením a jalovcem.
Kuřecí, vepřové i krůtí maso se může naložit do jakékoli marinády nebo oleje (lepší je nesolené), nechat v lednici naložené i několik dnů a postupně připravovat pokrmy k okamžité spotřebě. Opečené na teflonové pánvi s nakrájenou zeleninou jsou kousky výborné s rýží, těstovinami i bramborami.
Ryby – příprava ryb není nijak složitá. Jednoduše lze využít marinádu s citrónem nebo posypat směsí koření na ryby a pokapat citrónem (ryba citrón miluje a chuť je výtečná). Podestlaná cibulí a vhodnou zeleninou se dá zapékat.
Rychle, chutně, jednoduše, pro změnu
Brambory se zelím se připraví ze syrových brambor nakrájených do pekáčku vymaštěného tukem, osolené, okmínované a do nich přijde vmíchat sáček kysaného zelí. Kdo nemá rád příliš kyselé, může přisladit cukrem rozmíchaným ve vodě a nalít navrch. Peče se v troubě zhruba 40 minut. Brambory by měly být upečené dohněda a nepřipálené. Během pečení se může občas promíchat.
Musaka
Každý má trochu jiný recept, já kdysi vyčetla a vyzkoušela tento: Mleté maso se osmahne v pánvi na cibulce s tukem, přidá se tomatový protlak, popřípadě rozdušená rajčata, osolí se, opepří, podusí, může se dochutit cukrem. Někdo přidává víno, já maličko česneku. Pak se stáhne z plotny, oškrabou se brambory a nakrájí na plátky. Syrové brambory se ve vrstvách kladou do pekáčku, mezi ně pak vrstva masové omáčky a znovu brambory. Mezi vrstvy můžete přidat i nějakou zelenou bylinku. Nezapomeňte brambory trochu osolit, popřípadě mírně opepřit, hlavně poslední vrstvu, na kterou přijde sýr. Všechno se nechá propéci v troubě, něco přes půl hodiny, chutě se krásně propojí a pak se může podávat polité se zakysanou smetanou. Maso připravené do musaky se hodí i k jiným účelům, třeba na těstoviny se sýrem.

Prohledat tento blog

Archiv blogu