Zdraví podle abecedy - N

Nevím, nevím, jestli si dneska polepšíme, protože ve své stránce pro inspiraci jsem pod písmenem N našla jenom nektarinky. Dnes bude menu hodně velká improvizace.
I když mám nektarinky ráda, v našich krajích málokdy najdu takové, abych z nich měla požitek tak, jak je koupím. Většinou jsou tvrdé nebo nedozrálé, nejraději si je dávám v létě u moře. Ačkoli na první pohled vypadají jenom krásně vybarvené, obsahují spoustu vlákniny a sníte-li tři, máte zaručeně celodenní dávku vitamínu C. Takže pro dnešní inspiraci se vydáme někam, kde nektarinky lépe chutnají a vymyslíme z nich aspoň nějaké menu.
Na úvod si ale, jako obvykle, uvaříme něco na pití a protože jsem nyní bádala nad tím, jak odstranit z těla zánět, vzpomněla jsem si na bylinku, která pomáhá, ale jako bychom na ni zapomínali. Je to měsíček, který sice patřil do menu minule, ale protože se slovensky jmenuje nehtík, může tu být i dnes. Dáme mu prostor a přidáme do zeleného čaje, aby nám nápoj lépe chutnal. Je to léčivka na hojení všeho druhu, proto se používá do mastí a olejů. Prý u ní byl prokázán protinádorový účinek. Využití najde v gynekologii, při léčení trávicího traktu, kašle, astmatu, srdce, neurózách, pocitů bezmoci, pesimismu a ztráty do života. Silně působí proti všem zánětům, pročišťuje játra a ovlivňuje žlučník.
Protože sama nejsem imunní k různým bacilům v našem okolí, vzpomněla jsem si na pátera Ferdu a zařadila týdenní pitnou kúru čaje z dubové kůry. Pro větší efekt jsem se rozhodla smíchat zelený čaj s měsíčkem a ještě si dát jednou denně teplou vodu s citrónem. Nápoje by měly být vlažné, protože pro tělo je to prospěšnější. Tři takové hrnečky budou vítanou změnou pro jarní povzbuzení i doplnění tekutit.
Pro dnešek si tedy dáme palačinky s nektarinkami. Palačinkové těsto se vyšlehá z vejce, mléka, špetky soli a hladké nebo polohrubé mouky. Placky se usmaží na pánvi a pak se na jiné pánvi rozehřeje cukr, který začne karamelizovat. Do něj se přidá voda a na kousky nakrájené nektarinky, které se v tom cukru krátce podusí. Cílem je, aby se prohřály, ale nemusí to být moc dlouho. Palačinky se přeloží na talíř a ozdobí nektarinkami i vzniklou omáčkou. Mohou se ozdobit šlehačkou.
Od písmene N není mnoho na výběr, tak si pomůžeme nudlemi a noky. Z nudlí i noků můžeme připravit různá jídla, která se hodí vždycky. Nudlí i noků je mnoho, záleží na surovinách z kterých se připraví. Díky tenkým nudlím můžeme každý vývar se zeleninou povýšit na „babiččinu polévku“, noky jako by v naší kuchyní spíš vymizely, nahradily je různé gnochi a jiné potvory z cizích kuchyní. Přitom na přípravě noků není nic moc složitého. Ze školy si pamatuji noky krupicové, sama někdy vařím bramborové. Dají se všelijak tvarovat, takže při trošce šikovnosti mohou ozvláštnit slavnostní oběd, kdy nemusíme podávat jenom nudné knedlíky, které někdy nemají úplně ideální tvar. Noky jsou bezvadná příloha, dá se podávat naslano i nasladko, dá se do nich leccos zapracovat – třeba sýr, bylinky nebo uzenina, je to jenom o fantazii.
Nakonec ani od písmene N bychom hlady nezůstali, i když přecpávat se noky a palačinkami by asi zdravé nebylo. Dnešní nabídku tedy vezmeme jako tip pro zpestření a jako doplněk pro další zdravou výživu.
Na závěr už jenom jednu malou radu: NENÍ NOK JAKO NOK!



Prohledat tento blog

Archiv blogu