Předposlední písmenko a zase trochu hladové. Ale co, stolování není jenom o jídle, tak si dnes povíme ještě o jiných věcech. U stolu je důležitá i atmosféra, aby se správně trávilo. Stolování má být přece požitek a ne pokračování roztržitých úkonů, které děláme celý den, když nemáme sitzfleisch.
Od písmene Y mě napadly dvě ingredience: yzop a ylang ylang. Tak si o nich něco povíme.

Yzop se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření, později se začal i pěstovat. Má diuretické účinky, mírní trávicí obtíže, je vysoce účinný proti zánětům a nadýmání. Užívá se i jako kloktadlo při suchém kašli, v dýchacích cestách působí dezinfekčně a antibioticky, podobně jako při léčbě močových cest. Prý se také používá jako ochucovadlo do polévek, omáček, salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek, ale i při výrobě likérů. Takže nejspíš bychom ho využili jako čaj nebo jako digestive, pokud bychom věděli, v kterém likéru se nachází.
Tentokrát bychom si mohli polévku dochutit yzopem, pak si dát nějaké hlavní jídlo podle chuti a na závěr by se hodilo přidat    yourkšírský pudink. Abych ozvláštnila dnešní chudé menu, hledala jsem nějakou specialitu a přišla právě na něj. Říkám si, co je to za zázrak? To bude něco složitého na přípravu, ale ne, je to vlastně obyčejná palačinka upečená ve formě a podávaná jako příloha – řeknu vám, zlatý český knedlík.
Recept jsem našla ze ¼ l mléka, ¼ kg mouky, 4 vajec, lžičky soli, špetky cukru a oleje. Těsto se zadělá podobně jako na palačinky a pak se nalije do formiček s olejem asi do poloviny a peče se v troubě asi 20 minut. Hodí se k pečenému hovězímu masu, které by se mělo ještě obložit zeleninou.
Pečené hovězí na párkách – to by se k pudinku náramně hodilo. To se vezme váleček zadního hovězího, protkne několika nožičkami párků, když se nožem hluboce nařežou otvory, párky se tam zastrčí a pak se to celé osolí a obalí v hladké mouce. Na cibulovém základě se maso opeče ze všech stran, pak se vše podlije vodou a vše se dá péci nejlépe do pekáče s poklicí za občasného podlévání do změknutí. Tato pečeně je výborná a hodí se k ní jakákoli příloha.

Až budete podávat, pamatujte, že u jídla by se nemělo probírat nic závažného, atmosféra by měla být uvolněná, aby se nám neobracel žaludek, konverzace uvolněná. K uvolnění přispívá například aromaterapie. Aromalampa doplní dekoraci na stole, plamen svíce ohřeje vonný olej třeba s vůní ylang ylang, která patří mezi vzácné silice. Má výrazné uklidňující účinky, mírné chronické bolesti hlavy, má mírně antiseptický účinek a údajně také účinek afrodisiakální, takže jeho využití lze doporučit hlavně k večeři ve dvou.

Využití aromaterapie vůbec není od věci. Navodí příjemnou atmosféru, evokuje pocit domácího krbu. Kromě ylang ylangu se hodí třeba levandule, cedr, vůně jehličí, citrón, skořice nebo mateřídouška. Samozřejmě je třeba volit s ohledem na všechny u stolu, někomu nemusí být všechny vůně příjemné.