Čas dobrot a obložených talířků


O vánocích přichází čas mlsání, uždibování a nekonečného připravování čehokoli na chuť a tak se třeba hodí dvě nepříliš zdravé pomazánky z kuchyně mých babiček.  

Já sama nahrazuji majonézu raději pomazánkovým máslem, ale když se pije, tak by měl prý být žaludek promaštěný a trocha té majonézy neuškodí. Obě pomazánky se hodí spíš na jednohubky, podporují chuť na dobrý mok a taky jsou moc dobré. příprava přitom není nijak složitá.

Křenovka

Pomocí masového mlýnku umeleme kus křenu, 2 uvařená vejce, 150 g měkkého salámu, 3 naložené okurky, 100 g tvrdého sýra, přidáme sůl a pepř a potom vše smícháme s majolkou. Množství záleží na hustotě pomazánky. Pokud by bylo třeba trochu rozředit, může se přidat ještě trochu láku z okurek. Vše se promíchá a natírá na rohlíky.


Sýrová s česnekem

Tuhle dělala babička tak, že rozmačkala 2 větší tavené sýry se šunkou, přidala 2 stroužky česneku, majonézu a všechno rozmíchala do hladka. Zpravidla ani nesolila, ale pokud by bylo třeba, může se přisolit. Tohle byl celý zázrak, který na rohlíku všem chutnal a mělo to opravdu „grády“.

Obě pomazánky jsou poměrně chuťově výrazné a tak se na ozdobu hodí zjemnit je kouskem ovoce. Navrch se může přidat měsíček mandarinky, kulička vína, kousek ananasu nebo kiwi. Po všem se jistě jenom zapráší.




Prohledat tento blog

Archiv blogu