O vánocích přichází čas mlsání, uždibování a nekonečného připravování čehokoli na chuť a tak se třeba hodí dvě nepříliš zdravé pomazánky z kuchyně mých babiček.
Já sama nahrazuji majonézu raději pomazánkovým máslem, ale když se pije, tak by měl prý být žaludek promaštěný a trocha té majonézy neuškodí. Obě pomazánky se hodí spíš na jednohubky, podporují chuť na dobrý mok a taky jsou moc dobré. příprava přitom není nijak složitá.
Křenovka
Pomocí masového mlýnku umeleme kus křenu, 2 uvařená vejce, 150 g měkkého salámu, 3 naložené okurky, 100 g tvrdého sýra, přidáme sůl a pepř a potom vše smícháme s majolkou. Množství záleží na hustotě pomazánky. Pokud by bylo třeba trochu rozředit, může se přidat ještě trochu láku z okurek. Vše se promíchá a natírá na rohlíky.
Sýrová s česnekem
Tuhle dělala babička tak, že rozmačkala 2 větší tavené sýry se šunkou, přidala 2 stroužky česneku, majonézu a všechno rozmíchala do hladka. Zpravidla ani nesolila, ale pokud by bylo třeba, může se přisolit. Tohle byl celý zázrak, který na rohlíku všem chutnal a mělo to opravdu „grády“.
Obě pomazánky jsou poměrně chuťově výrazné a tak se na ozdobu hodí zjemnit je kouskem ovoce. Navrch se může přidat měsíček mandarinky, kulička vína, kousek ananasu nebo kiwi. Po všem se jistě jenom zapráší.