Řešení problému menšin

Někdy se stane, že se člověk zamyslí nad jednou věcí a rázem přijde k řešení skoro na všechno. Tak to se dnes stalo mně. Přemýšlela jsem na téma „tlusté báby“ a pak mi s tím přišly na mysl další souvislosti, třeba řešení problému menšin.
Chápu to tak, abyste rozuměli i vy, že každý člověk může patřit k nějaké menšině. Jako třeba já jsem odsouzena patřit k menšině tlustých. Teda, možná už je jich většina, jenomže takovými prkotinami se nikdo moc nezabývá, menší nebo větší, je to zkrátka podmnožina nějaké větší množiny. Víte, co je množina, ne? To je taková ta bublina. Velká obsahuje menší množiny a proto je to pak logicky menšina. A ta je součástí celku. To, že může pronikat do jiné menšiny, si nechám na jindy.
Teď k věci: Menšina tlustých nezapadá do průměru, takže je podmnožinou celku. A tlustým se říká všelijak hanlivě, označují se nelichotivými jmény, jako třeba: tlusťoch, tlustoprdka, bábovka, nakynutá buchta, prdelatá, podsaditá, nacpaný pytel, nadutec, používají se i jiné hanlivé výrazy.
V době, kdy je středobodem vesmíru vychrtlá tyčinka s bledou tváří, se nikdo nezamýšlí nad tím, že by se mohlo buldozeru s velkým zadkem také něco dotýkat. Ale tlustí jsou, stejně jako hubení, citlivé duše, zranitelní jako ptáčata a mrzí je, že nemají pochopení ostatních. A tak podobné výrazy vnímají jakoby na ně měli zvláštní radar a pak je to mrzí dvojnásob. Podobně to možná mívají i jiné menšiny, které jsou na některá slova háklivé a její příslušníci vnímají každé slovo pronesené třeba ze zvyku a z nevědomosti, aniž by měly původní úmysl ranit, daleko silněji. A kdo je raněný, tak se právem ozývá.
Přitom řešení je jednoduché.
Každý z nás má přece právo být nazýván hezky, s úctou, zaslouží si dobrou vůli a laskavé zacházení, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá a za dobré slovo přijde možná pochvala, lepší vůle k domluvě, vyšší míra tolerance a celkově mnohem lepší soužití. A tak by snad stálo za to o tom přemýšlet a najít i pro tlusté nějaká hezčí jména, třeba: nadýchaný obláček, mnohovrstevná, prostorově lépe vybavená, měkký polštářek, široširý lán, houpavá v bocích, vlnitá, do šíře se rozkládající, boubelatá oblina.
Tak tlusťoši, neberte si to tak, já už podobná hanlivá slova raději neposlouchám, to bych se dávno užrala, ale od zítřka mám nové předsevzetí, nebudu manželovi říkat špageto. On je totiž u nás doma v menšině.

Prohledat tento blog

Archiv blogu