Báječná dovolená


Vesnická chalupa uprostřed zeleně. Okolí samé lesy, veliká zahrada s bazénem. Prostě idyla, která dýchá na každého již z obrázku.



Znáte to? Vybíráte dovolenou uprostřed zimy, jara, v dostatečném předstihu. Někdo si rád všechno plánuje a pak se těší, jak si splní všechny sny, nenechá nic náhodě a nemusí se rozhodovat na poslední chvíli. Také nejsem z těch, co by měli doma pořád připravený kufr a pak jenom vybírali „Last minute“,  aby vyrazili ze dne na den z bytu za sluníčkem. Musím však uznat, že začínám tomuto způsobu cestování pozvolna přicházet na chuť. Proč? V dnešní době se totiž už nedá vůbec plánovat. Můžete si sjednat všechno přesně ve smlouvě, podmínky all inclusive, jídlo pětkrát denně, pitný režim v ceně, maséra přímo na pokoj, pokojskou kolikrát se vám zachce, okna s výhledem na moře, do lesa, na silnici nebo na pavlač, jakmile vás opustí štěstí, můžete mít všechno naplánované do posledního puntíku a stejně je všechno jinak. Buď nestihnete letadlo nebo vyhoří váš hotel. Nejčastějším problémem však bývá počasí, s kterým nikdo smlouvu nepotvrdil a tak si dělá, co chce. 

O vysněném počasí na dovolenou bych mohla vyprávět. Mívám sice obvykle štěstí na sluníčko, párkrát se nám ale stalo, že celá dovolená propršela nebo jsme jí strávili úplně jinou činností, původně neplánovanou (třeba vlivem předem nedomluvených epidemií). No, ale to už patří jaksi k věci. Občas musíme přece dostat pádný důkaz, že si nemáme moc plánovat, protože všechny věci nejsou tak úplně v našich rukou. Stačí pár bacilů, pár kapek deště a už se to vymkne kontrole, musíme se přizpůsobit a vzít to jenom jako fakt.

Jednou takhle přišlo nenadálé vytržení z našeho stereotypu. Naše dospělé dětičky totiž vyrazily na svou dovolenou. Našly si hezký pronájem vesnické chalupy a těšily se, jak si to užijí. Nejsou zrovna z těch, co se svým rodičům pravidelně hlásí a my je za to nekontrolujeme. Věci si plánují a žijí podle svého. Občas jim to vyjde, občas ne. Jakmile však letos dorazily na místo dovolené, zavolaly a pozvaly nás na návštěvu. S nadšením líčily, jak je to tam krásné a co všechno se tam dá vyvádět. A pak zničehonic přidala dcera větu: „A hlavně s sebou přivezte deky a nějakou fleecovku, protože my jsme teplé mikiny nechali doma a večer je tady hrozná zima.“ Zbystřila jsem pozornost, naplánovala nejbližší možný termín, našla deky s mikinami a pak jsme vyjeli. Pádnější argument k návštěvě bychom asi stěží hledali. Až na tu hlubokou vodu v trávníku, přikrytý bazén na zahradě, tmavé mraky na obloze, mokré lesy v okolí a pár dalších maličkostí, si vybrali opravdu nádherné místo pro letní dovolenou, kousek u Plzně. 

Prohledat tento blog

Archiv blogu