Co s vykoledovanými vajíčky

Velikonoce v rodinách znamenají přípravu na pořádnou mrskačku (hlavně tam, kde mají holky) a v jiných zase těšení na malovaná vejce (hlavně tam, kde mají kluky).

U nás se převážně vejce připravovaly, protože jsme s dcerou čekávaly koledníky, zato u mojí sousedky se pravidelně nashromáždily koše s vejci (její koledníci se opravdu činili). A tak potom přemýšlela, co s nadílkou. Ještě docela dlouhé období po Velikonocích se u nich jedly různé vajíčkové pokrmy. Nám obvykle stěží zbylo na salát. Patříte-li mezi šťastlivce, co po Velikonocích nevíte, co s vařenými vejci, můžete se inspirovat zde.
Vajíčka jsou symbol jara a ačkoli se v nich vyskytuje cholesterol více, než v jiných pokrmech, názory na to, zda je prospěšný, či ne, se různí. Ale vejce samo o sobě asi až takové nebezpečí nepředstavuje, horší je, že se o Velikonocích nacpeme kromě vajec ještě beránkem, řízky, salátem, nádivkou a všechno dohromady je pěkná bomba pro zažívání. Málokdo po Velikonocích říká, jak se jeho trávení ulevilo, možná je to hodování ještě horší, než o Vánocích.
Moje babička nám v dětství pro odlehčení o Velikonocích připravovala kromě tradičních jídel z přebytečných vajec hlávkový salát s ředkvičkami a vajíčky. Na umyté natrhané lístky salátu udělala zálivku z oslazené vody, citrónu, soli a kapky oleje, nakrájela syrové ředkvičky a natvrdo vařená vejce. Tohle bylo celkem osvěžujicí a nijak to nezatížilo.
Moc ráda mívám posolený chleba s máslem a vejci najemno nastrouhanými. Jednoduché, rychlé, kdykoli poživatelné. Nevím, čím to je, ale nastrouhané vejce má úplně jinou chuť než vejce pojídané zvlášť a přikusované z druhé ruky. Obvyklá vařená vejce často přibalovaná do ruksaku na výlet mě dusí. Nastrouhaná vajíčka jsou výborná i na vařené brambory polité máslem.
Zato vajíčkový salát klouže do žaludku sám, je úplně jednoduchý a není tak moc kalorický jako jiné saláty, jenom se ho nesmí sníst plná mísa. Připraví se z vařených vajec a kyselých okurek, vše pokrájet na kostičky do misky, osolit, opepřit, přidat kousek syrové nakrájené cibule nebo zelenou cibulku, trochu láku z okurek a majonézu na zahuštění (lepší v opačném pořadí). Salát se musí nechat v ledničce chvíli uležet, aby se chutě vzájemně propojily. Pak se dá jíst s pečivem, jako pomazánka, mohou se s ním plnit třeba vydlabané rohlíky.
No a kdo má rád, stejně jako já, vajíčkovou tlačenku? Výhodou je, že vydrží déle, chutná všem a vypadá krásně barevně. Ovšem už je třeba mít na přípravu v zásobě několik dalších surovin. Jako třeba: želatinu, kterou prodávají v sáčku nebo plátky. Měkký salám se nakrájí na proužky nebo kostičky, nakládanou zeleninu (nějakou dobrou směs, nejlépe rovněž kostičky, aby se nemusela příliš krájet), majonézu, sůl a pepř. Připraví se želatina (podle návodu – jsou různé) a když je vychladlá, tak se v míse zašlehá do majonézy, čímž vznikne takový krém. Při přípravě želatiny je vhodné využít lák ze zeleniny, který tlačenku ochutí. Přidá se koření, pokrájená vejce, nakrájený salám, zelenina a vše se smíchá. Následně se hmota nalije do formy, podle toho, jaký tvar si pro tlačenku zvolíte. Může to být forma na biskupský chlebíček, podkova, popřípadě jakýkoli jiný tvar.
Jediná zapeklitá věc u vaječné tlačenky, která mě vždycky zaskočí, je, že se musí nechat v ledničce nejméně do druhého dne, protože musí pořádně ztuhnout.

Prohledat tento blog

Archiv blogu