Na vánočním stole u nás nesmí chybět cukroví, každým rokem vymýšlím, jak zpestřit výběr a občas měním sortiment, stejně jako letos. Miluji ořechové kousky a taky vůni rumu, proto nikdy nesmí chybět rumové kuličky, ty pak sním, obvykle, sama. Manžel nesmí a pes rum nemá rád. Když namočím rozinky do slivovice nebo rakije, stačí mi tak dva tři kousky a hned mám lepší náladu. Letos jsem si vymyslela, že zpestřím mísu s cukrovím ještě bílou čokoládou, špízy ze sušeného ovoce a navrch hrudkami z müsli. Aspoň budu mít naoko pocit, že mlsám dietně.

Rumové kuličky – potřebujeme 150 g rozinek namočených předem aspoň týden v 1 dl rumu, 150 g ořechů, 50 g čokolády, 150 g cukru, 1 lžíci tučného mléka, 1 lžíci kakaa. Všechny ingredience smícháme ve hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Ty obalíme v kakau nebo strouhanými ořechy.

Bílá čokoláda – 12 dkg Ivy rozpustíme, přidáme 5 dkg moučkového cukru, 4 lžíce sušené smetany a 2 lžíce kokosu. Již nezahříváme, pouze promícháme a pak ihned plníme do papírových košíčků, kde necháme ztuhnout a podáváme.

Špízy ze sušeného ovoce jsou obzvláště těžké, ale každá zkušená kuchařka je zvládne. Největší pozornost je třeba věnovat stříhání špejlí, abyste měli stejné kousky a nikdo se nehádal, kdo má delší tyčku. Pak sušené ovoce nakrájíte, vyberte si aspoň tři druhy, hezky barevné a nakonec napichujete střídavě na špejli.


Hrudky z müsli jsem tvořila od oka ze zbytků v kuchyni, nasypala do misky část sáčku müsli s ovocem, přidala hrst ořechů, pár rozinek, vše smíchala. V kastrólku jsem rozpustila čokoládu na vaření s trochou Ivy, aby dobře ztuhla a zalila ingredience v míse. Pak stačilo vše trochu pohňácat a promíchat, vzít lžičku a tvořit hrudky, které na vále zvolna ztuhly a kupodivu se povedly. A až přijde na návštěvu tchyně, určitě dostanu pochvalu. Ráda mlsá.