Dneska to bude hodně dietní, namísto polévky uvaříme konev čaje. Anebo dvě. V jedné bude výluh ze sedmikrásky chudobky, ten si dáme před jídlem, po jídle užijeme chaluhu. Sedmikráska je dobrá právě teď, kdy útočí kašel. Díky obsahu saponinů pomůže k lepšímu odkašlávání. Čistí krev a napomáhá proti krvácení, vředovitosti i revmatismu. Chaluha obsahuje jód, přispívá ke snížení lipidů a cholesterolu v krvi, pomáhá snížit krevní tlak, snižuje aktivitu trávicích enzymů a podporuje metabolismus. Užívá se jako stimulant, při tělesné slabosti, proti revmatismu, celulitidě a chronicky suché kůži. Pokud se pije pravidelně, zpomaluje projevy artritidy a kornatění tepen.
S menu od písmene Ch se dají porazit skoro všechny choroby. Nevěříte? Už jsme si podpořili dech a metabolismus, teď ještě něco pro ledviny a střeva. Dáme si chřest. Je to zelenina všestranně využitelná, dá se z ní připravit polévka i hlavní jídlo, dá se chroupat syrový, tepelná úprava netrvá moc dlouho, takže stačí najít recept, který je nám po chuti. Já bych ho krátce povařila ve slané vodě, dala na něj plátky sýra a zapekla posypaný troškou chilli papričky. Tato kombinace by mi dodala potřebné bílkoviny, prohřála mé útroby a působila by zároveň jako afrodisiakum. Po té ozdravné kúře s čajem, chřestem a chilli papričkou už bych možná měla trochu roupy.
Ještě si dám chia semínka a už mi nic chybět nebude. Je to superpotravina, která obsahuje hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo. Studie prý ukázaly, že chia semínka obsahují 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Jsou vynikajícím zdrojem fosforu pro normální funkci nervového systému a paměti. Nakonec si rozkousám pár chrupek pro štítnou žlázu a můžu si po obědě schrupnout, lelkovat a chroupat chrousty.
Dneska to bylo jednoduché, pár potravin od Chá a choroby jsou pryč. A dokud si to nepokazím chroupáním nezdravých chipsů plných transmastných kyselin, mám na chvíli vystaráno.