Na předkrm bych zvolila humra, který se výtečně doplňuje s opečenou houstičkou. Humrje velkým zdrojem bílkovin a minerálních látek, zejména obsahuje jód, jenomže v našich podmínkách není moc obvyklou lahůdkou, z konzervy to prostě není ono. Škoda, humr by se hodil na talíři častěji. Na druhou stranu by nás to lákalo ke konzumaci tučných omáček, jako je majonéza, což se vymstilo mému kamarádovi. Jednou dostal chuť na velkého humra, kterého chytil v moři a tak z něho připravil hodně chutné pomazánky pro celou rybářskou výpravu. Jak tak stydla v ledničce, chodil ochutnávat a že nikdo dlouho nešel, nakonec ji celou snědl. Od té doby nemohl humra ani vidět, protože dostal silný žlučníkový záchvat a za svou nenasytnost si vytrpěl. Dobrého jen pomálu, říká se.
Na polévku by se hodil hrášek nebo hrách, ale háček je v tom, že jeden z nich je zelenina, druhý naopak luštěnina. Podle toho se s ním také nakládá. Hrách obsahuje mnoho cenných živin jako je vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín E, draslík, fosfor, hořčík, chrom, jód, mangan, selen, síra, sodík, vápník, železo, zinek, kyselina listová, kyselina pantotenová, ale také vlákninu a tak se musí namáčet a dlouho vařit. Hrachová a hrášková polévka jsou polévky dvě. Každá je úplně jiná. Hrášková je lehká, nadnášející, zatímco hrachová pořádně uzemňuje. Do obou polévek také dobře ladí osmažená houstička.
Jako hlavní chod jsem vymyslela halušky. Kdysi jsem byla pozvána do restaurace, kde podávali slovenské speciality a nabídli nám halušky na mnoho způsobů. Jedním z nich byly halušky s houbami, výtečné jednoduché levné jídlo. Do základu se použijí jakékoli houby, třeba hlíva, která je ceněna pro obsah beta glukanu a pomáhá posilovat imunitu. Stačí je podusit doměkka na sádle s cibulkou, přidat sůl a kmín a nakonec zamíchat s haluškami.
Pro náročnější gurmány a ortodoxní milovníky masa i zdravé výživy bych asi připravila halibuta. Jedna z nejlepších ryb, jakou znám. Bílé lehoučké šťavnaté masíčko by bylo možné jistě upravit na mnoho způsobů, já mám mořské ryby nejraději úplně jednoduše posolené, položit na rozehřátý olej, přidat koření nebo bylinku podle chuti, méně je někdy více a ještě během přípravy hojně pokapat citrónem. Stačí chvilka a je to. Jako příloha hnízdo z hlávkového salátu lehce promíchané s olejem a citrónem, myslím, že by to bylo sexy i pro Zdeňka Pohlreicha.
Pokud někdo trvá na tom, že chce moučník, pak musí stačit hruška. V asijských zemích jsou jí přisuzovány léčivé účinky proti bolesti hlavy, malárii a horečce. Hrušky mají vysoký obsah cukru a ochlazují, takže je to vhodná sladká tečka, je zásaditá a působí proti acidóze.