Zdraví podle abecedy - L

Zatímco písmeno K jsem trochu odflákla, protože jsem mohla vyjmenovat ještě nejméně deset úžasných zdravých ingrediencí, jako je třeba kokos, kapr, kopr, kmín, kuskus a kiwi, u písmene L si budeme muset vystačit s málem. Snad to menu dáme dohromady.
Pro jistotu začnu rovnou nápojem, protože pak bude následovat ochutnávka několika menších jídel, abyste si to dnes užili. Uděláme si limonádu, ale nikoli koupenou ze samoobsluhy, tentokrát si s tím vyhrajeme a uděláme si domácí. Vezmeme si limety a lemony, vylisujeme šťávu a pro vůni si odkrojíme dopředu pár koleček. Do džbánu s vodou přidáme kolečka, šťávu, můžeme mírně přisladit a vložit lístky máty. Kdo by chtěl vyzkoušet limonádu se zázvorem, může, můžete tam hodit třeba jahody, borůvky, citrónovou trávu, ananas, prostě fantazii na domácí limonádu se meze nekladou a může se do ní přidat prakticky cokoli, co se dá lehce rozžvýkat. Mohou se do ní spotřebovat různé šťávy z kompotu, rozmixované ovoce i zelenina, můj kamarád má rád třeba limonádu s okurkou. Dětem se do ní dají přidat i léčivé sirupy nebo výluhy z bylinkových čajů. Limonáda je vlastně takový lektvar vyrobený s láskou, což je důležitá ingredience a obsahuje léčivé kouzlo.
Z potravin od písmene L pak zvolíme lososa. Je to výborná ryba, která je navíc moc hezká na talíři, já ji miluji a nejradši mám v podobě uzené, když mi ho manžel přiveze a já stojím u linky a zakrajuji, zakrajuji …., ale aby neřekl, tak si mezi sousty někdy udělám i toustík a nebo pár jednohubek. Na toast namažu bylinkové máslo, přidám lístek salátu a navrch kousíček uzeného lososa.
Podobně se dají připravit i vejce plněná uzeným lososem, kdy se do uvařeného vejce našlehá trochu bylinkového másla s vydlabaným žloutkem, vloží se dovnitř, navrch se položí plánek lososa a ozdobí se kouskem kopru. Přišla jsem na to, že koprový dresing je na ryby typu lososa a tuňáka vůbec velmi dobrý, stačí trochu zakysané smetany nebo jogurtu, maličko osolit a přidat nakrájený kopr. Podle potřeby se může zředit vodou. O výživových hodnotách ryb je zbytečné psát, rybí tuk chrání naše cévy, maso je lehce stravitelné a v naší výživě pořád víc chybí, než přebývá, takže za lososa se přimlouvám, i když je poněkud tučnější – hlavně ten uzený.
Ryby jsou výborné i grilované, taková party u grilu jen se zeleninou a s rybami, to je lahůdka všemi milovaná. Při grilování se osvědčí i lilek, který stačí nakrájet na plátky, osolit, nechat chvilku vybrečet a potom grilovat. Dá se opéci i na pánvi s olivovým olejem nebo upéci v troubě, takto upravený slouží jako příloha a je výborný. Jeho hlavní předností je vysoký obsah vlákniny, ale obsahuje i antioxidanty a prý snižuje cholesterol.
Do dnešního menu bych zařadila, jenom tak jako chuťovku, také ledvinky a nejraději z králíka, protože nejzdravější je maso ze zvířat krátce žijících (ale to je možná pověra, protože pak by mi vycházelo nejzdravější kuře). Ledvinky z králíka jsou na tento pokrm nejvhodnější, jsou docela rychle hotové, dělám je po vzoru mojí babičky někdy jen tak na kapce oleje a na cibulce, nechám je na pánvičce osmahnout a krátce podusit, osolím, okmínuji a pak to pojídám jen tak s chlebem. Moc mi to chutná. Podle čínské medicíny se má totiž léčit podobné podobným (kde jsem to ještě slyšela?), oni věří, že když má člověk špatný nějaký orgán, tak by měl jíst stejný orgán zvířecí. Nevím, jestli je to pravda, každopádně ledvinky si ráda někdy dám. Podporovat ledviny se vyplatí.
Abych tomu všemu nasadila korunu, udělala bych salát z nějakých luštěnin, protože těch se také jí málo, asi proto, že nevzbuzují příliš fantazie a jsou hůře stravitelné, jenomže obsahují cennou vlákninu a udržují hladinu glukózy v krvi, tím, že nás zasytí na delší dobu. Nemáme chuť na sladké, jsme klidnější a ještě si pochutnáme.
Salát z luštěnin může být variace chutí podle nálady, důležité je luštěniny dopředu namočit, pořádně uvařit a potom smíchat s dalšími přísadami. Nechte pracovat fantazii. Napovím, že základem salátu je kousek cibulky – v tomto případě lépe jarní, trochu oleje, ať není salát nestravitelný, pár kyselých okurek nebo naložená zelenina, sůl, pepř. Další přísady pak už záleží na vás – co třeba přidat sušené rajče nebo pár ančoviček?
Udělat si menu od písmene L není náročné, dá se pojmout i slavnostně a ještě bychom prospěli cévám, srdci, ledvinám, střevům, možná i plícím a celkové imunitě – to podle toho, co byste přidali do limonády. Taková ozdravná kúra by vám ale zaručeně chutnala.

Prohledat tento blog

Archiv blogu